AM Herculis zvijezda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

AM Herculis zvijezda (eng. Polars, GCVS: AM Her) je vrsta promjenjivih zvijezda. Ubraja se u podvrstu magnetnih kataklizmično promjenjivih zvijezda. Promjenjive zvijezde, istih karakteristika nazivaju se AM Her zvijezdama. Do sada je otkriveno oko 10.000 zvijezda koje su uvrštene kao AM Her.[1]

Otkriće [1][uredi | uredi izvor]

Prvo otkriće je napravio 1923. njemački astronom M. Wolf u Heidelbergu. Uvrštena je zvanično u Opšti katalog promjenjivih zvijezda (eng. General Catalogue of Variable Stars, GCVS). Berg i Duthie sa univerziteta u Rochesteru otkrili su 1977. jak izvor rendgenskih zračenja, s zaključkom da se radi o dvostrukoj zvijezdi, koja se sastoji od bijelog patuljka i zvijezde glavnog niza. Već ranije 1975. su njih dvojica analizama fotoploča potvrdili da se radi o novoj vrsti zvijezda.

Osobine [1][uredi | uredi izvor]

AM Her zvijezdu odlikuje jako magnetno polje te linearna i cirkularna polarizacija njenog zračenja. Jačina magnetnog polja kreće se od 10-100 MGs (1-10 kT),[2] ono privlači materiju zvijezda u neposrednoj blizini. Materija stvara akrecijski disk koji okružuje bijelog patuljka. AM Her zvijezda se veoma brzo kreće, brzina iznosi oko 3000 km/s. Astronomi smatraju da zvijezda ovih osobina se ne može dugo održati.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Zvijezda AM Herculis izaavso.org, Američko društvo za posmatranje promjenjivih zvijezda pristupljeno 6.7.2014 (en)
  2. ^ Gauss je starija mjerna jedinica za jačinu magnetnog polja, u referenci se navodi 10-100 Megagaussa. Savremena mjerna jedinica je Tesla. 1 Gs = 1 mT, 10 MGs = 1 kT


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

GCVS (General Catalogue of Variable Stars) Opšti katalog promjenljivih zvijezda na univerzitetu u Moskvi Ruska Federacija pristupljeno 6.7.2014 (en)