Studija u ružičastom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa A Study in Pink)
"Studija u ružičastom"
Sherlock
Naslovni kadar
Br. epizode1. sezona
1. epizoda
RežiserPaul McGuigan
Scenarist(i)Steven Moffat
Producent(i)Sue Vertue
Muzika
  • David Arnold
  • Michael Price
Montaža
  • Mali Evans
  • Charlie Phillips
Premijera25. 7. 2010.
Trajanje88 min.
Gostujuće uloge
  • Vinette Robinson kao nar. Sally Donovan
  • Jonathan Aris kao Anderson
  • Phil Davis kao Jeff Hope
  • Lisa McAllister kao Anthea
  • David Nellist kao Mike Stamford
Hronologija epizoda
← Prethodna
Sljedeća →
"Slijepi bankar"
Spisak epizoda Sherlocka

"Studija u ružičastom" (engleski: A Study in Pink) prva je epizoda TV-serije Sherlock prikazana 22. jula 2010. na britanskim kanalima BBC One i BBC HD. Upoznaje gledaoce s glavnim likovima koji rješavaju svoj prvi zajednički slučaj o misterioznom ubistvu. Djelimično se zasniva na prvom Doyleovom romanu o pustolovinama Sherlocka Holmesa Studija u grimizu.[1]

Scenarij za epizodu napisao je Steven Moffat, koji je ujedno i ko-kreator serije. Epizodu je prvobitno režirao Coky Giedroyc, te je trebala služiti kao pilot za Sherlocka.[2][3] Međutim, BBC je odlučio da ne prikazuje pilot epizodu, već je odmah naručio sezonu od tri epizode, svaka u trajanju od 90 minuta.[4] Epizoda je ponovo snimljena, a ovog puta ju je režirao Paul McGuigan. Britanski odbor filmske klasifikacije (skraćeno BBFC) ocijenio je pilot epizodu prikladnom za osobe starije od 12 godina, te se ista može pronaći kao dodatak na DVD-u izdanom 30. augusta 2010.[5]

Radnja[uredi | uredi izvor]

John Watson (Martin Freeman) vojni je ljekar, koji se nedavno vratio iz vojne službe u Afganistanu. Nakon što mu bivši kolega s Bartsa govori da je druga osoba koju je sreo da traži stan, upoznaje ga sa Sherlockom Holmesom (Benedict Cumberbatch). Nakon što impresionira Watsona svojim deduktivnim vještinama, Watson mu pristaje biti cimer za stan u ulici Baker 221B koga iznajmljuje gđa Hudson (Una Stubbs). Policija je, u međuvremenu, zapanjena nizom čudnih smrtnih slučajeva koji se najbolje mogu opisati kao "serijska samoubistva". Sherlock odlazi na mjesto zločina da bi pregledao novu žrtvu u nizu – damu u ružičastom imena Jennifer Wilson. Sherlock zaključuje da je Jennifer bila serijska preljubnica u nesretnom braku. Za razliku od drugih žrtava, ostavila je bilješku tako što je napisala "Rache" na podu prostorije u kojoj je pronađena. Sherlock ignorira savjet forenzičara Andersona da je žrtva napisala njemačku riječ za "osvetu", već zaključuje da je Jennifer preminula prije nego što je mogla napisati "Rachel". Holmes na žrtvinoj nozi pronalazi blatne mrlje koje su prouzrokovali točkovi kovčega koga je vukla, te time zaključuje da žrtva nije iz grada. Pošto kovčeg nije bio u blizini žrtve, Holmes ga kasnije uspješno pronalazi bačenog u obližnjem području. U međuvremenu John prima poziv iz telefonske govornice i biva odveden u prazno skladište, gdje mu se predstavlja čovjek koji za sebe govori da je Sherlockov "nadneprijatelj". Nudi mu novac da špijunira Sherlocka no Watson tu ponudu odbija. Čovjek mu govori da mu terapeutkinja nije u pravu, te da nema posttraumatski stresni poremećaj, već mu rat čak nedostaje.

Kad se John vrati u stan u ulici Baker 221B, Sherlock od njega traži da pošalje SMS na broj žrtve u ružičastom, nadajući se da ubica i dalje ima njen telefon, te da će zasigurno reagirati. Dok čekaju u lokalnom restoranu, Sherlock primijećuje taksi, te odluči krenuti u potjeru koristeći detaljno znanje Londona kako bi ga pješice ulovio. Međutim, kada ga na poslijetku ulove, ispostavlja se da je putnik samo turist iz Sjeverne Amerike koji je upravo došao u Ujedinjeno Kraljevstvo. Misleći da je Sherlock uskratio dokaze, Lestrade odluči pretražiti Sherlockov stan ne bi li našao drogu. Holmes tačno pretpostavi da je "Rachel" zapravo lozinka za adresu e-pošte žrtve u ružičastom, te da je telefon namjerno podmetnula ubici kako bi ga mogli locirati koristeći signal GPS-a. John saznaje da signal dolazi iz njihovog stana, te u prostoriju ulazi gđa i govori Sherlocku da ga taksi čeka ispred stana. Holmes se sreće s taksistom (Phil Davis), koji na licu mjesta priznaje ubistva ali kaže da samo razgovara sa žrtvama a one se same ubiju. Izaziva Sherlocka da riješi njegovu zagonetku, na što Sherlock pristaje. Nakon što ga odvodi u praznu fakultetsku zgrada, pokazuje mu dvije bočice s identičnim pilulama. Govori da je jedna pilula potpuno bezopasna, dok je druga otrov. Govori žrtvama da izaberu, a ako odbiju, samo će ih ubiti.

Sherlock kasnije zaključuje da je taksista "otuđeni" otac, dijagnosticiran s kobnom bolešću prije tri godine. Priznaje mu da ga je kontaktirao Sherlockov "obožavatelj" i odlučio da mu bude sponzor, plaćajući mu za svako ubistvo kako bi novac obezbijedio djeci. Sherlock zaključuje da je pištolj zapravo upaljač i krene ići. Međutim, taksista insistira da izabere pilulu kako bi vidio da je Sherlock u stanju riješiti misteriju. John je, u međuvremenu pratio GPS signal do Holmesove lokacije i sa prozora uporedne zgrade ubija taksistu. Taksista mu na samrti otkriva identitet svog sponzora izustivši ime "Moriarty". Nakon dolaska policije, Sherlock počinje deducirati činjenice o ubici, te govori Lestradeu da ignorira sve što je rekao nakon što shvati da je u pitanju Watson. Pri odlasku sreću čovjeka koji je ranije oteo Watsona. Ispostavlja se da je čovjek u stvari Sherlockov stariji brat, Mycroft (Mark Gatiss) i John shvata da mu je Mycroft ponudio novac za špijunažu jer je istinski bio zabrinut za Sherlocka. Mycroft zatim govori sekretarici Antheji (Lisa McAllister) da pojača prioritet njihovog nadgledanja.

Emitovanje[uredi | uredi izvor]

"Studija u ružičastom" prvi put je emitovana 25. jula 2010. na britanskom kanalu BBC One.[6] Sutradašnje brojke gledanosti pokazale su da je epizodu gledalo 7,5 miliona osoba na kanalima BBC One i BBC HD.[7] Konačne broje su pokazale da je epizodu gledalo 9,23 miliona osoba, što je predstavljalo udio od 28,5% sveukupne britanske publike. Epizoda je dobila 87 na Appreciation Index-u kojim se mjeri nivo zahvalnosti publike prema programu koji su gledali.[8][9] Epizoda je preuzeta 1,403 miliona puta na BBCjevom iPlayeru, učinivši ga trećim po broju preuzimanja od 2010.[10]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oglethorpe, Tim (23. 7. 2010). "Sherlock's got sexy! With nicotine papers instead of a pipe and taxis replacing hansom cabs, the new TV Holmes is a very 21st century hero". Daily Mail. Pristupljeno 10. 10. 2015.
  2. ^ Seale, Jack (3. 4. 2012). "Mark Gatiss: I'm proud of binned Sherlock pilot". Radio Times. Arhivirano s originala, 29. 3. 2016. Pristupljeno 10. 10. 2015.
  3. ^ Lawson, Mark (2. 9. 2010). "The rebirth of Sherlock: Comparing the pilot of hit detective series Sherlock to the finished product is highly revealing". The Guardian.
  4. ^ Wightman, Catriona (27. 5. 2010). "BBC drops Sherlock Holmes pilot". Digital Spy. Arhivirano s originala, 30. 5. 2010. Pristupljeno 10. 10. 2015.
  5. ^ "SHERLOCK - A STUDY IN PINK". BBFC. 23. 7. 2010. Arhivirano s originala, 4. 8. 2010. Pristupljeno 10. 10. 2015.
  6. ^ "Network TV BBC Week 30: Unplaced" (Press release). BBC. Pristupljeno 10. 10. 2015.
  7. ^ Millar, Paul (26. 7. 2010). "'Sherlock' premieres to 7.5m". Digital Spy. Pristupljeno 10. 10. 2015.
  8. ^ Sweney, Mark (26. 7. 2010). "Sherlock Holmes more popular than Tom Cruise". The Guardian. Pristupljeno 10. 10. 2015.
  9. ^ Millar, Paul (28. 7. 2010). "'Sherlock' well-received by critics". Digital Spy. Arhivirano s originala, 17. 7. 2015. Pristupljeno 10. 10. 2015.
  10. ^ "BBC iPlayer celebrates a record-breaking 2010" (Press release). BBC. 23. 12. 2010. Pristupljeno 10. 10. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]