Aaron Hotchner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aaron Hotchner
Lik iz serije Zločinački umovi
Prvo pojavljivanje"Extreme Aggressor"
Posljednje pojavljivanje"Sick Day"
StvaralacJeff Davis
Portretirao/laThomas Gibson
Informacije
NadimakHotch
ZanimanjeFBI-agent
TitulaNadzorni specijalni agent
Šef JAP-a
PorodicaSean Hotchner (brat)
Suprug(a)Haley Brooks Hotchner (bivša žena; pokojna)
DjecaJack Hotchner
RodbinaJessica Brooks (svastika)

Aaron "Hotch" Hotchner fiktivni je lik iz CBS-ove kriminalističke serije Zločinački umovi, a glumi ga Thomas Gibson. Hotchner je nadzorni specijalni agent i šef FBI-jeve Jedinice za analizu ponašanja (JAP, odnosno BAU) i u seriji je od prve epizode. Hotch je na početku serije oženjen svojom srednjoškolskom ljubavi Haley Brooks (Meredith Monroe). Imaju sina Jacka (Cade Owens), iako su se kasnije razveli zbog Hotcheve prevelike posvećenosti poslu. Haley je kasnije (u 5. sezoni) ubio serijski ubica George Foyet, poznat kao Bostonski rasparač.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Prije ovog angažmana Gibson je prethodno glumio u humorističkoj seriji Dharma & Greg. O prelazu na potpuno drugi tip serije Gibson kaže: "Veoma je lijepo raditi nešto malo mračnije nakon nečeg svijetlog. Raznovrsnost je začin života. Uživam i u jednom i u drugom i nadam se da ću biti u prilici raditi što raznovrsnije stvari."[1] Gibsonova porodica živi u San Antoniju, Texas, dok on odlazi na snimanja u Los Angeles na sedmičnoj bazi, što je nešto za što on osjeća da mu daje uvid u Hotcheve podijeljene prioritete.[2] O tome koliko posao u JAP-u utječe na lične živote članova tima Gibson kaže: "Mislim da tu posao neizbježno mora uzeti danak. I prve žrtve ne moraju biti sami agenti, nego njihove porodice, supružnici i djeca."[3] Prije razvoda Hotchnera i Haley, u intervjuu iz 2007. Gibson je izjavio da se nada da će njih dvoje uspjeti sačuvati brak, objašnjavajući: "Brak sigurno može prebroditi mnoge teškoće. Pomislite na brakove u stvarnom životu koji preživljavaju. Oni sigurno pate... i mislim da će biti veoma zanimljivo vidjeti kako će oni to riješiti jer znam da problemi sigurno uzimaju danak. Haley je željela da brak uspije."[2] O sukobu između Hotcheve karijere i njegovog porodičnog života Gibson kaže:

On zna da njegova porodica izvlači kraći kraj. Zna da ga njegov posao košta vremena koje bi proveo sa ženom i sinom. Mislim da je iskren kada kaže da želi biti tu za njih. Ali zaista je, zaista teško raditi ono što JAP radi - biti u stalnoj pripravnosti i posvećen poslu. Kako bi mogao izvesti obje stvari, mislim da se njegove ambicije moraju suočiti sa sigurnom stvarnošću koja je u protivrječnosti s onim za što je on mislio da je moguće. Bit će zanimljivo vidjeti kako će sve to na kraju ispasti jer mislim kako će od svoje realistične procjene toga koliko loptica istovremeno može držati u zraku - nešto morati dati... Nisam siguran da je on načisto s time šta mora dati. Njegov posao je vrlo važan.

Gibson za Hotchnera kaže da ima "trenutke opuštenosti", ali nastavlja: "Nažalost, on ima vrlo, vrlo suh smisao za humor. On (humor) prilično je mračan. I suh je k'o barut. Svima je potrebno malo opuštenosti, ali ne bih nužno od njega očekivao da odjednom zapjeva ili zapleše. Mislim da Hotch osjeća kako je uvijek prisutan veliki ulog."[2] Prije nego što je seriju napustio Mandy Patinkin, koji je tumačio Jasona Gideona, Gibson je opisao Hotcha i Gideona kao "stari bračni par", smatrajući da su oni očinske figure ostalim članovima tima i da su profesionalno jednaki jedan drugome.[2] O Hotchevom odnosu s ostalim članovima tima Gibson je rekao:

Mislim da svi znaju da je on posvećen poslu. Mislim da on razumije kako treba uskladiti i njegovu odgovornost prema timu i vlastitu odgovornost prema poslu i staviti na stranu neke stvari koje bi s vremenom mogle biti izvor sukoba. Kad toliko vremena provodite s ljudima, kad-tad ćete doći u neki sukob i on je svjestan toga... Tu je, također, i neka vrsta odvojenosti koja mora postojati kako bi ovaj posao radili na prihvatljiv način, ali je istovremeno prisutna i velika količina posla u kojem se morate posvetiti ideji da stavljate sebe u poziciju ovih kriminalaca, jer su upravo zbog toga tako uspješni u tom poslu.[2]

Prije nego što je Gibson dobio ovu ulogu, lik je bio zamišljen kao "plavokosi, plavooki Mormon".[4]

Fabula[uredi | uredi izvor]

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Hotch je prvi put sreo svoju buduću suprugu Haley u srednjoj školi. Vjenčali su se nedugo nakon završetka škole i u početku su bili sretni zajedno. Prije no što se pridružio FBI-ju, Hotch je radio kao tužilac[5] u uredu okružnog tužioca.[6] Ima mlađeg brata Seana (Eric Johnson), kuhara koji živi u New Yorku.[7] Majka im je studirala na koledžu Mary Baldwin u Stauntonu, Virginia. Otac im je bio pravnik-radoholičar koji je preživio rak[8], ali je umro u 47. godini od srčanog udara, dok je Sean još bio dijete.[7]

Po dolasku u FBI Hotch je prvo bio raspoređen u terenski ured u Seattleu prije prelaska u Quantico, Virginia.

U 8. epizodi 1. sezone Hotch je razgovarao sa serijskim ubicom Vincentom Perottom i spomenuo fizičko nasilje koje je Vincent kao dijete pretrpio od očeve ruke. Na kraju epizode snažno je implicirano da je i Hotch doživio sličnu stvar i da je njegova majka znala za to, ali nije uradila ništa da to spriječi.

Zločinački umovi[uredi | uredi izvor]

Nakon Jackovog rođenja Hotchev rad u JAP-u počinje jako negativno utjecati na njegov porodični život. Poslije dvosedmične suspenzije 2007. godine (koju mu je izrekla šefica Odjela Erin Strauss nakon slučaja u studentskom kampu u Flagstaffu, Arizona, koji je završio katastrofalno kada su i serijski ubica Nathan Tubbs i njegova imitatorica Anna Begley smrtno stradali; inače, Straussova ima Hotcha na zubu jer u njemu vidi rivala za napredovanje u FBI-jevoj hijerarhiji), zatražio je premještaj u drugi odjel, čime je Haley bila zadovoljna, sve dok ga Morgan nije uvjerio da im pomogne na slučaju u Milwaukeeju. Predomislio se u vezi s napuštanjem JAP-a, a kad se vratio kući, vidio je da ga je Haley ostavila i odvela Jacka sa sobom.[9] Kasnije su mu u uredu uručeni papiri za razvod.[10] Hotch još uvijek pokušava viđati Jacka mjesečno, ali nije u mogućnosti provoditi vrijeme s njim onoliko često koliko bi želio.[11]

Na početku 4. sezone vidimo da je auto koji je eksplodirao u finalu 3. sezone Hotchev. I on i SNA Kate Joyner bili su žrtve bombe u blizini Federal Plaze u New Yorku. Kate je kasnije podlegla povredama, a Hotch je zadobio rane od šrapnela, a pukao mu je i bubnjić, što je za posljedicu imalo hiperakuziju i privremene smetnje u sluhu.[12]

Kasnije u sezoni tim je počeo raditi na jednom od starih Hotchevih slučajeva: Bostonskom kosaču. Hotch je otkrio Rossiju da je zadržao interes za ovaj slučaj tokom 10 godina koliko je prošlo otkako je radio na njemu. Također vidimo da se Kosač, krvolok željan moći, zainteresirao i za Hotcha lično. Nakon što su neko vrijeme bili na krivom tragu, Hotch i tim kao Kosača konačno identificiraju Georgea Foyeta, koji je navodno bio jedina dosad preživjela Kosačeva žrtva. Ustvari, Foyet je tada bio ranio sam sebe kako bi otklonio sve sumnje od sebe. Tim je uhapsio Foyeta, ali je on ubrzo uspio pobjeći iz zatvora.[13]

U finalu 4. sezone Hotcha je u njegovom stanu sačekao upravo Kosač (identificiran po svojoj maski koja je bila njegov zaštitni znak).[14] Foyet je ubo Hotcha nožem 9 puta prije no što ga je odvezao u bolnicu. Iako je Hotch preživio, Foyet je iz Hotchevog stana uzeo adresu na kojoj su bili Haley i Jack, koji su bili pod sigurnosnim nadzorom i nisu bili u mogućnosti kontaktirati sa Hotchem dok Foyet ne bude uhvaćen.

Nakon borbe s Foyetom i gubitka kontakta s porodicom, pojavila se zabrinutost u FBI-u, a i kod Morgana, da Hotch pati od efekata PTSP-a i njegovi postupci analizirani su detaljnije.[15] Kad je Strauss ponovo počela pritiskati Hotcha[16], on je odlučio odstupiti s mjesta šefa JAP-a kako bi izbjegao premještaj u drugu jedinicu, predavši svoju funkciju Morganu. Morgan je to prihvatio, ali je rekao da će i on odstupiti čim Foyet bude uhvaćen.

Ubrzo nakon toga Foyet se opet pojavio[17], namamivši Hotcha preko dopisivanja s jednim kriminalcem koga je Hotch zatvorio u 1. sezoni. Uz pomoć tima Hotch je uspio ući u trag Foyetu[18], koji se predstavljao kao savezni maršal kako bi pronašao Haley i Jacka. Nakon što je namamio Haley u njenu kuću, Foyet ju je natjerao da nazove Hotcha i ona je u tom trenutku shvatila šta se dešava. Iako je Hotch uspio prenijeti Jacku šifrovanu poruku da bježi i sakrije se, nije stigao spasiti svoju bivšu ženu koju je Foyet ubio dok je još bila na telefonskoj vezi, kako bi Hotch to čuo.

Po dolasku u njenu kuću, Hotch je našao njeno tijelo u spavaćoj sobi i primijetio da se Foyet sakrio iza zavjese. Uslijedila je bespoštedna borba u kojoj se Foyet najzad predao, mada ga je Hotchner, u bijesu zbog događaja i u strahu za sinov život, nastavio tući do smrti sve dok tim nije stigao i dok mu Morgan nije rekao da prestane, pribjegavši na kraju i fizičkom obuzdavanju Hotcha kako bi zaustavio njegovo divljanje.

Tokom istrage koju je vodila Strauss, tim je pružio potpunu podršku Hotchu, uprkos njenoj istrajnosti u namjeri da Hotcheve postupke prikaže kao unaprijed smišljene. Njen stav prema događajima promijenio se nakon što je direktno razgovarala s Hotchem. Kad ga je upitala šta misli da bi se desilo da je Foyet ostao živ, odgovorio je: "Ne moram misliti; znam da bi pokušao ubiti i mog sina." Strauss je zaključila da su Hotchevi postupci bili u potpunosti opravdani.

Hotch je zatim uzeo dopust kako bi odtugovao za Haley i proveo vrijeme sa Jackom. Održao je govor na Haleynoj sahrani[19]. Bilo je očigledno da Jacku nedostaje majka, pa su ga nekako utješili i stavili da spava u tatinom krevetu. Hotchu je ponuđeno prijevremeno povlačenje iz JAP-a kako bi bio sa sinom. Haleyna sestra Jessica ponudila se da će čuvati Jacka kad Hotch bude morao putovati. Hotch se složio i odlučio se vratiti u JAP.

Otada Hotch pokušava izgraditi bolju vezu sa sinom i biti mu oslonac. Mnogi primjeri[20] pokazuju da Jack jako voli i poštuje svog oca. U The Slave of Duty vidimo Jacka kako se igra s dvjema figuricama za stolom. "Jedna je tata, a druga kriminalac", reče kad ga Hotch upita o njima. Jessica ga zatim upita koja će figurica pobijediti, a on odgovori: "Tata. Niko ne može pobijediti tatu." U drugoj epizodi Jack je odbio obući Spidermanov kostim za Noć vještica jer "on nije superjunak". Umjesto toga obukao je odijelo, koje mu je bilo malo preveliko, i kad ga Hotch upita koji bi to junak trebao biti, Jack mu odgovara: "Ja sam ti, tata."[20] U kasnijoj epizodi Hotcha zamole da bude trener Jackovog nogometnog tima nakon izostanka dobrih rezultata i Hotch odlučuje to prihvatiti, uz malu pomoć Rossija, koga uzima za svog pomoćnika. Na kraju epizode vidimo Hotcha i Rossija na trenerskoj klupi kako odvode Jackov tim do pobjede.

U dodatku, uprkos tome što je ionako pretrpan poslom, Hotch odlučuje djelomično preuzeti JJ-inu ulogu u timu nakon njenog prisilnog odlaska na novi posao u Pentagonu.

On svoj tim smatra svojim prijateljima, a naročito se zaštitnički odnosi prema Prentiss i Reidu i brine se za njihovu dobrobit. U epizodi Lauren (6x18), kada Prentiss krene u lov na svog starog neprijatelja Iana Doylea, Hotch u pomoć poziva JJ kako bi ih pronašli. Tim stiže prekasno da zaustavi Doylea i pronalaze Prentiss teško ranjenu, s drvenim kocem u stomaku. Znajući da bi se Doyle vratio da dokrajči Prentiss kad bi saznao da je još živa, Hotch i JJ lažiraju njenu smrt, čak i članovima tima, kako bi je zaštitili i izveli iz zemlje s novim identitetom i dovoljno novca da joj bude udobno.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Caitlin A. Johnson (29. 11. 2006), "Zločinački" uspjeh Thomasa Gibsona Arhivirano 20. 11. 2010. na Wayback Machine, CBS News; preuzeto: 5. 11. 2009.
  2. ^ a b c d e Jacki Garfinkel (19. 4. 2007), "Thomas Gibson profilira Aarona Hotchnera iz Zločinačkih umova", Media Village; preuzeto: 5. 11. 2009.
  3. ^ Bill Keveney (21. 11. 2006), "Profilirajući Zločinačke umove", USA Today; Gannett Company; preuzeto: 5. 11. 2009.
  4. ^ Zločinački umovi, sezona 1, komentar na epizodu 1 ("Extreme Aggressor"), DVD, SAD, Paramount, 28. 11. 2006.
  5. ^ E 3-01 "Doubt", Zločinački umovi, CBS, 26. 9. 2007.
  6. ^ E 3-19 "Tabula Rasa", Zločinački umovi, CBS, 14. 5. 2008.
  7. ^ a b E 1-16 "The Tribe", Zločinački umovi, CBS, 8. 3. 2006.
  8. ^ E 2-19 "Ashes and Dust", Zločinački umovi, CBS, 21. 3. 2007.
  9. ^ E 3-02 "In Name and Blood (In Birth and Death)", Zločinački umovi, CBS, 3. 10. 2007.
  10. ^ E 3-11 "Birthright", Zločinački umovi, CBS, 12. 12 2007.
  11. ^ E 4-16 "Pleasure is My Business", Zločinački umovi, CBS, 25. 2. 2009.
  12. ^ E 4-02 "The Angel Maker", Zločinački umovi, CBS, 1. 10. 2008.
  13. ^ E 4-18 "Omnivore", Zločinački umovi, CBS, 18. 3. 2009.
  14. ^ E 4-26 "...and Back", Zločinački umovi, CBS, 20. 5. 2009.
  15. ^ E 5-02 "Haunted", Zločinački umovi, CBS, 30. 9. 2009.
  16. ^ E 5-05 "Cradle to Grave", Zločinački umovi, CBS, 21. 10. 2009.
  17. ^ E 5-08 "Outfoxed", Zločinački umovi, CBS, 18. 11. 2009.
  18. ^ E 5-09 "100", Zločinački umovi, CBS, 25. 11. 2009.
  19. ^ E 5-10 "The Slave of Duty", Zločinački umovi, CBS, 9. 12. 2009.
  20. ^ a b E 6-06 "Devil's Night", Zločinački umovi, CBS, 27. 10. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]