ABAP

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Abap)

ABAP (engleski: Advanced Business Application Programming, originalni naziv Allgemeiner Berichts-Aufbereitungs-Prozessor) je programski jezik visokog nivoa napravljen od strane njemačke softverske kompanije SAP. Trenutno je pozicioniran, uporedo sa nedavno predstavljenim Java programskim jezikom, kao jezik za programiranje SAP Application Servera, koji je dio njihove NetWeaver platforme za izgradnju poslovnih aplikacija. Sintaksa ABAP jezika je donekle slična COBOL programskom jeziku.

Historija[uredi | uredi izvor]

ABAP je jedan od mnogih programskih jezika četvrte generacije specifične aplikacijske primjene, čiji je razvoj počeo 1980-ih godina. U početku je ABAP bio jezik za raportiranje u SAP R/2, platformi koja je omogućavala velikim kompanijama da prave centralne poslovne aplikacije za menadžment materijala i ekonomsko knjigovodstvo.

ABAP je ispočetka bila kratica za Allgemeiner Berichtsaufbereitungsprozessor ("opći procesor za pravljenje izvještaja" na njemačkom)[1], ali je kasnije preimenovan u Advanced Business Application Programming. ABAP je bio jedan od prvih jezika koji je sadržavao koncept "logičkih baza podataka" (engleski: Logical Databases, LDB), koje omogućuju visoki nivo apstrakcije od osnovnih nivoa baze podataka.

ABAP programski jezik je u početku bio korišten od strane programera za izradu SAP R/3 platforme. Također je bilo planirano da ga koriste SAP klijenti za proširivanje SAP aplikacija - klijenti su mogli razvijati sopstvene izvještaje i interfejse sa ABAP programiranjem. Jezik je relativno jednostavan za naučiti kada se radi o programerima, ali nije alat za direktno korištenje od strane korisnika bez programerskog iskustva. Znanje o dizajnu relacijskih baza podataka, i također po mogućnosti o konceptima objektno-orijentiranog programiranja, je potrebno za stvaranje ABAP programa.

ABAP ostaje kao programski jezik za pravljenje programa za klijent-server R/3 sistem, koji je SAP izbacio na tržište 1992. godine. Dok se kompjuterski hardver razvijao i evoluirao tokom 1990-ih, sve više SAP aplikacija i sistema je bilo pisano u ABAP-u. Do 2001. su sve osim većine osnovnih funkcija bile napisane u ABAP-u. Godine 1999. SAP je predstavio objektno-orijentirano proširenje za ABAP nazvano ABAP Objects, uporedo sa R/3 verzijom 4.6.

Trenutna razvojna platforma SAP-a, NetWeaver, ima podršku i za ABAP, kao i za programski jezik Java.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ ""ABAP History". SAP-technical.com". Arhivirano s originala, 15. 11. 2017. Pristupljeno 13. 1. 2012.