Idi na sadržaj

Abbey Road

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Abbey Road
The Beatles
Objavljen26. 9. 1969.
Snimljen22. februar – 20. august 1969.
MjestoAbbey Road Studios, London
Žanrrok
Trajanje47:23
IzdavačApple
Producent(i)George Martin
Hronologija albuma The Beatles
Yellow Submarine
(1969)
Abbey Road
(1969)
Let It Be
(1970)
Singlovi s albuma Abbey Road
 1. "Something" / "Come Together"
  Objavljen: 6. 10. 1969

Abbey Road jedanaesti je studijski album engleske rok-grupe The Beatles. To je posljednji album kojeg je grupa počela snimati,[1] iako je Let It Be bio posljednji dovršeni album prije nego što se grupa raspala u aprilu 1970.[2] Uglavnom snimljen u aprilu, julu i augustu 1969, objavljen je 26. septembra 1969. u Velikoj Britaniji i 1. oktobra 1969. u Sjedinjenim Državama, dosegnuvši prvo mjesto u obje zemlje. Dvostruki singl s A strane albuma, "Something" / "Come Together", objavljen je u oktobru i također je dostigao prvo mjesto u SAD-u.

Abbey Road je rok-album[3] koji uključuje žanrove poput bluza, popa i progresivnog roka[4] i koji se ističe korištenjem moogovog sintisajzera i zvučnika Leslie. Također sadrži dugu mješavinu pjesama na drugoj strani albuma koje su kasnije obradili kao suite drugi poznati umjetnici. Album je snimljen u kolegijalnoj atmosferi nego Get Back / Let It Be sesije ranije tokom godine, ali je još uvijek bilo značajnih sukoba unutar grupe, posebno oko pjesme Paula McCartneyja "Maxwell's Silver Hammer". John Lennon je bio odsutan na nekoliko pjesama. U vrijeme kada je album objavljen, Lennon je napustio grupu, iako to nije bilo javno objavljeno sve dok McCartney također nije napustio grupu sljedeće godine.

Iako je album ubrzo nakon objave pridobio komercijalni uspjeh, dobio je mješovite kritike. Neki su kritičari njegovu muziku smatrali neautentičnom i kritizirali umjetne efekte produkcije. Nasuprot tome, današnji kritičari album ocjenjuju jednim od najboljih albuma Beatlesa i svrstavaju ga među najbolje albume svih vremena. Pjesme Georgea Harrisona na albumu, "Something" i "Here Comes the Sun", smatraju se jednima od najboljih koje je napisao za grupu. Naslovnica albuma, koja prikazuje grupu kako hoda preko pješačkog prijelaza ispred studija Abbey Road, postala je jedna od najpoznatijih i imitiranih u historiji snimljene muzike.

Pjesme[uredi | uredi izvor]

Stranica 1[uredi | uredi izvor]

 1. "Come Together"
 2. "Something"
 3. "Maxwell's Silver Hammer"
 4. "Oh! Darling"
 5. "Octopus's Garden"
 6. "I Want You (She's So Heavy)"

Stranica 2[uredi | uredi izvor]

 1. "Here Comes the Sun"
 2. "Because"
 3. "You Never Give Me Your Money"
 4. "Sun King"
 5. "Mean Mr. Mustard"
 6. "Polythene Pam"
 7. "She Came in Through the Bathroom Window"
 8. "Golden Slumbers"
 9. "Carry That Weight"
 10. "The End"
 11. "Her Majesty"

Muzičari[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ MacDonald 1997, str. 300.
 2. ^ MacDonald 1997, str. 322.
 3. ^ Matthews, Rex D. (2007). Timetables of History for Students of Methodism. Abingdon Press. str. 224. ISBN 1426764596.
 4. ^ James E. Perone. The Album: A Guide to Pop Music's Most Provocative, Influential, and Important Creations. str. 215.