Abdulah Bošnjak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Abdulah Bošnjak
Rođenje 1584.
okolica Livna, Osmanlijsko Carstvo
Smrt 1644.
Konya, Osmanlijsko Carstvo
Nacionalnost Bošnjak
Zanimanje bajramijski šejh

Abdulah Bošnjak bio je bajramijski šejh. Prema većini izvora, rođen je 1584. u okolici Livna mada se to ne poklapa s ostalim hronološkim podacima iz njegovog života. Gajio je ideje bliske neoplatonizmu i gnosticizmu. Uglavnom je pisao na turskom, ali i na arapskom jeziku.

Školovao se u Istanbulu. Hadž je obavio 1593, a 1594. ratovao je u osmanlijskoj vojsci protiv rumunskih pobunjenika u Ruščuku. Po povratku iz vojske otišao je u Bursu i stupio u bajramijski tarikat, potpavši pod uticaj šejha Hasana Kabaduza. Kasnije je duži period vremena boravio u Kairu i Damasku. Hadž je drugi put obavio 1636. Pri kraju života nastanio se u Konyi, gdje je i umro 1644. Oporučio je da ga ukopaju u blizini Sadrudina Konjevija, učenika Ibn Arebija. Na nišanu mu je, prema sopstvenom zahtjevu, uklesan natpis (tarih): Ovo je grob siromašnog Božijeg putnika na zemlji, Abdulaha Bošnjaka, rumije, bajramije.

Napisao je najmanje 18 radova, od kojih je najpoznatiji komentar Ibn Arebijevog djela Fususu'l-hikema pod naslovom Tedžellijat 'ara'isi'n-nusus fi menassati hikemi'l-Fusus, u kojem upisuje navodni susret i razgovor sa poslanikom Muhammedom u snu u Ruščuku i tvrdi da je Ibn Arebi posljednji veliki evlija.

Do kraja Drugog svjetskog rata, u Staroj Gradišci postojalo je turbe Gaibije (iščezli), kako je prema narodnoj tradiciji Bošnjak bio poznat. U zemlji nisu pronađeni nikakvi ostaci, a relikvije su prenijete u Bosansku Gradišku.

Djela prevedena na bosanski jezik[uredi | uredi izvor]

  • Beglerović, Samir i Čemo, Kenan (2003). Gradacija bitka. Sarajevo: Libris.
  • Hafizović, Rešid (2008). Tumačenje dragulja poslaničke mudrosti I: Skidanje duvaka s nevjesta božanskih objava na uzvišenim stolicama mozaičke mudrosti. Sarajevo: Naučnoistraživački institut "Ibn Sina".
  • Hafizović, Rešid (2009). Tumačenje dragulja poslaničke mudrosti II: Skidanje duvaka s nevjesta božanskih objava na uzvišenim stolicama mozaičke mudrosti. Sarajevo: Naučnoistraživački institut "Ibn Sina".
  • Hafizović, Rešid (2010). Tumačenje dragulja poslaničke mudrosti III: Skidanje duvaka s nevjesta božanskih objava na uzvišenim stolicama mozaičke mudrosti. Sarajevo: Naučnoistraživački institut "Ibn Sina".
  • Hafizović, Rešid (2011). Tumačenje dragulja poslaničke mudrosti IV: Skidanje duvaka s nevjesta božanskih objava na uzvišenim stolicama mozaičke mudrosti. Sarajevo: Naučnoistraživački institut "Ibn Sina".
  • Moker, Mubina (2019). Tajna jamačnog uvjerenja. Mostar: Fondacija "Baština duhovnosti".

Literatura[uredi | uredi izvor]