Aberforth Dumbledore

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aberforth Dumbledore
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosesijeda
VjernostRed feniksa
GlumacJim McManus
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar (spomenut)
Harry Potter i Red feniksa (viđen)Aberforth Dumbledore, fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru književnica J. K. Rowling, je brat Albusa Dumbledorea. Bio je član originalnog Reda feniksa i još bi uvijek mogao biti član.

Kratko je spomenut u Harry Potteru i Plamenom peharu: Dumbledore je rekao Harryju i Hagridu da Aberfortha nisu smetala pisma koje je primao dok je bio tužen zbog bacanja neprimjerenih čarolija na kozu. O njemu nije poznato puno više od toga, osim da je čudan i da bi mogao biti nepismen.

Jim McManus glumi Aberfortha u filmu Harry Potter i Red feniksa.

Aberforth je pipničar u gostionici Veprova glava u Hogsmeadeu, što je potvrdila J. K. Rowling ([1] Arhivirano 23. 8. 2008. na Wayback Machine). Prvo je to samo kratko spomenula u Harry Potteru i Redu feniksa kad je Harry u gostionici osjetio jak miris koza i učinilo mu se da ga gostioničar izgleda poznato. U Harry Potteru i Princu miješane krvi Harry je vidio Aberfortha u društvu Mundungusa Fletchera koji tada prodavao ukradene predmete iz kuće na Grimmauldovom trgu i to unatoč doživotnoj zabrani ulaska u Veprovu glavu zato što je uvrijedio Aberfortha kako je Harryju rekao Sirius. Aberforth je u šestoj knjizi posljenji put spomenut na pogrebu svog brata na kraju školske godine.

Iako ga ne spominje kao Aberfortha, Dumbledore ponekad govorio o gostioničaru u Veprovoj glavi kao izvoru informacija. kad se Voldemort vratio u Hogwarts kako bi od Dumbledorea zatražio posao učitelja deset godina nakon odlaska iz škole, Dumbledore pokazuje da zna za Voldemortovu pratnju koja se nalazila u Veprovoj glavi. To je objasnio govoreći da je 'prijatelj mjesnog gostioničara'.

Sybill Trelawney je rekla Harryju da je nju i Dumbledorea tokom razgovora za posao u Veprovoj glavi prekinuo 'veoma nepristojni pipničar' koji je uletio u sobu sa Severusom Snapeom. Severus je tvrdio da se izgubio na stubištu, ali zapravo je prisluškivao razgovor Albusa Dumbledorea i profesorice Trelawney.

Očekuje se da će se Aberfoth pojaviti i u sedmom dijelu Harry Pottera.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]