Abu Nuvas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Abu Nuwas
Crtež Abu Nuwasa (Khalil Gibran, 1916)
Puno imeAbū Nuwās al-Ḥasan ibn Hānī al-Ḥakamī
Rođenjec. 756
Ahvaz, Abasidski halifat
Smrtc. 814(814-00-00) (57–58 godina)
Bagdad, Abasidski halifat
ZanimanjePjesnik

Abu Nuvas al-Hasan ibn Hani al-Hakami (756–814), poznatiji kao Abu Nuvas, bio je jedan od najvećih klasičnih arapskih pjesnika, koji je pisao na arapskom i perzijskom jeziku.[1] Rođen je u gradu Ahvaz u današnjem Iranu, kao sin arapa i perzijanke, i postao je majstor svih savremenih žanrova arapske poezije. Abu Nuvas je također ušao u folklornu tradiciju i pojavljuje se nekoliko puta u knjizi "Hiljadu i jedna noć".

Rani život i djela[uredi | uredi izvor]

Abu Nuvasov otac Hani, kojeg pjesnik nikada nije upoznao, bio je Arap, potomak Juzanskog plemena Banu Hakam i vojnik halife Marvana II. Njegova majka Golban je bila Perzijka i radila je kao tkalja. Njegovo pravo ime je al-Hasan ibn Hani al-Hakami, a Abu Nuvas "otac pramena" mu je bio nadimak koji se odnosio na njegova dva duga pramena koja su mu padala do ramena.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Esat Ayyıldız. "Ebû Nuvâs’ın Şarap (Hamriyyât) Şiirleri". Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 18 / 18 (2020): 147-173.Nedovršeni članak Abu Nuvas koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.