Adaptacija (film)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Adaptacija.
Adaptacija.jpg
Režiser Spike Jonze
Producent ?
Scenarist(i) Charlie Kaufman
Uloge Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Brian Cox
Žanr drama, komedija
Distributer A Band Apart, Jersey Films, Miramax Films
Trajanje 114 minut1
Zemlja SAD
Jezik engleski

Charlie Kaufman piše onako kako živi... sa velikim teškoćama. Njegov brat blizanac, Donald, živi onako kako piše...raskalašeno. Susan piše o životu...Ali ga ne može živjeti. Johnov život je knjiga...Koja čeka da bude adaptirana. Jedna priča...Četiri života...Milion načina kako se može završiti.

Charlie Kaufman (Nicolas Cage) je scenarist koji pokušava adaptirati knjigu Susan Orlean (Meryl Streep) Kradljivac orhideja (napisanu prema istinitom događaju) i to mu ne polazi za rukom. Kradljivac orhideja je priča o ekscentričnom John Larocheu (Chris Cooper), kradljivcu i preprodavaču rijetkih orhideja. Za to vrijeme Charlieov brat blizanac Donald (također Nicolas Cage), kojemu sve ide od ruke, također pokušava postati scenarist. Charlie se kroz knjigu zaljubljuje u Susan. Kad, misleći da će razgovor s njom pomoći adaptiranju, otkrije da se ona još viđa sa Johnom Larocheom ,kojeg lovi policija, radnja se zakomplicira.

Sa pravnom smatran jednim od najoriginalnijih filmova 21. vijeka. Scenario za film potpisuje Charlie Kaufman (ime glavnog lika u filmu), koji se inače, u filmskim krugovima, smatra najoriginalnijim živim scenaristom. Film je ušao u historiju (oskara) kao prvi film za čiji je scenario bio nominiran fiktivni čovjek (Donald Kaufman, fiktivni brat glavnog lika u filmu).

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]