Adela od Valoisa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mapa Francuske 1030

Adela od Valoisa (francuski: Adèle) bila je francuska plemkinja i grofica Valoisa suo jure. Njeni roditelji bili su Rudolf IV od Valoisa – grof Valoisa i Vexina – i njegova prva supruga, grofica Adela od Bar-sur-Aubea. Adela je naslijedila svog brata, Šimuna od Crépyja, kao grofica Valoisa.

Adelin prvi muž bio je grof Herbert IV od Vermandoisa, kojem je rodila kćerku, Adelajdu od Vermandoisa i sina, Oda od Vermandoisa. Odo je smatran mentalno nestabilnim, dok je Adelajdin prvi muž bio sin kralja i kraljice Francuske.

Teobald III od Bloisa bio je Adelin drugi suprug. Par je dobio četvero djece – trojicu sinova i jednu kćerku. Sin Filip bio je biskup Châlonsa, dok je drugi sin, Odo V, bio naslijedio posjed Troyes, koji je ostavio svom bratu Hugu. Hugo je postao prvi grof Šampanje te je oženio kćerku kralja Francuske. Teobaldova i Adelina kći bila je Havoise.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Stéphane Morin. Trégor, Goëlo, Penthièvre. Le pouvoir des Comtes de Bretagne du XIIe au XIIIe siècle, Presses Universitaires de Rennes. 2010. str. 184.