Adeline Pauline Irby

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Adeline Pauline Irby, (poznatija kao Miss Irby) je bila spisateljica i značajan dobrotvor Sarajeva, Bosna i Hercegovina.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Adeline Pauline Irby je rođena 1833. godine u Engleskoj[1] gdje se i školovala. Putujući Evropom stiže i na prostor Balkana koji je u to vrijeme još bio pod osmanlijskom upravom.

Miss Irby u Sarajevo dolazi 1866. godine i odmah po dolasku priprema osnivanje zavoda koji bi pospješio opismenjavanje i sveukupno obrazovanje domaćih djevojaka. U početku svog rada u Sarajevu, Miss Irby nailazi na velike neprilike od strane domaćih velikaša. U njene škole se u početku upisuju ženska djeca uglednijih porodica ali škola se kasnije sve više okreće najsiromašnijem stanovništvu Sarajeva. Škola vremenom prerasta u Srednju učiteljsku školu.

Miss Irby je bila velika prijateljica sa prvom sarajevskom učiteljicom i spisateljicom Stakom Skenderovom sa kojom zajednički ostvaruje projekte.

Po povratku u London 1866. godine objavljuje knjigu "Travels in the Slavonic provinces of Turkey-in-Europe" (Putovanje po slavenskim zemljama Turske u Evropi). U drugom izdanju knjige, objavljenom 1877. godine, tri poglavlja su posvećena Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Miss Irby umire u septembru 1911. godine kada prestaje i rad njenog Zavoda.[2]

Priznanja[uredi | uredi izvor]

Jedna ulica u centru Sarajeva već decenijama nosi ime "Ulica Mis Irbina" kao znak zahvalnosti građana Sarajeva za njen dobrotvorni rad. Također i u Gradišci postoji ulica koja nosi ime Adeline Irbi. Banja Luka se takodje oduzila nazivom ulice u naselju Vrbanja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

http://books.google.ba; Travels_in_the_Slavonic_provinces_of_Tur.html

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dervišefendić, Edin Volk (24. 2. 2013). "Viktorijanske dame u vrletima Balkana". VelikaBritanija.net. Pristupljeno 20. 3. 2017.[mrtav link]
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 15. 12. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)