Adena (kultura)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta kultura Adena, Hopewell i Fort Ancient
Criel Mound, Zapadna Virginia

Adena (kultura), stara indijanska kultura sa središtem u centralnom i južnom Ohaju, te u susjednim oblastima Zapadne Virginije, Kentuckyja i Indiane.

Narod kulture Adena preživljavao je od lova, ribolova i sakupljanja divljeg jestivog bilja. Javilja see u prvom mileniju p. n. e., po nekima negdje između 500. i 100. p. n. e.[1]. Ono što se zna o njima temelji se na nalazima pronađenim po humcima (eng. moundima). Na području koje su naseljavali Adena-ljudi bilo je bakra i liskuna, ruda kojima su oni, po svoj prilici, trgovali. Najjljepši primjerci prahistorijske indijanske umjetnosti Sjeverne Amerike su njihove lule izrađene od siltita.

Adene su uz lov, ribolov i sakupljanje ostatak prinosa dopunjavali sadnjom tipičnih indijanskih kultura u vrtovima pokraj svojih malih sela. Jela su vjerovatno kuhali u velikim zemljanim loncima debelih zidova kakve su pronađene u okruzima Clinton i Pickaway. U nekim dijelovima Ohaja i Kentuckyja žene su dekorisale lončariju [2], a za razliku od nekih drugih kultura, lončarija nije zakopavana u humak sa pokojnikom [3].

Od raznih predmeta pronađenih u humcima (najveći od tih humaka je Serpent Mound) su kamene motike i strugači, kremene oštrice i šiljci za koplja i strijele. U humcima su pronađene i školjke, koje isu im služile u dekorativne svrhe, ali usto i kao kašike. Iz rogova i kostiju izrađivali su češljeve, perle i druge stvari.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Adena Culture
  2. ^ "Adena Pottery". Arhivirano s originala, 21. 10. 2012. Pristupljeno 3. 10. 2012.
  3. ^ "Adena". Arhivirano s originala, 3. 6. 2010. Pristupljeno 3. 10. 2012.