Adevija Efendijeva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adevija Efendijeva

Adavija Efendijeva (krimskotatarski: Adaviye Efendiyeva, ruski: Адавие Эфендиева; 1879- 1944.) bila je krimsko-tatarska majstorica, tkalja i vezilja, koja je umrla u Samarkandu nedugo nakon deportacije krimskih Tatara 1944. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Adavia Efendiyeva rođena je u krimskom gradu Jevpatorija 1879. godine, još dok je bila u sastavu Ruske Imperije. Od malena ju je baka školovala u vezenju i tkanju. Mašinu za vez prvi put je koristila sa dvanaest godina, a električni razboj naučila je sa šesnaest godina. 1928. postala je voditeljica kruga vezenja u muzeju Jevpatorija, gdje je predavala vez. Kasnije je radila kao instruktorica veza u muzeju umjetnosti. Od svog djetinjstva do 1937. godine stvorila je preko 500 vezenih djela koja su prvi put postavljena na moskovskim umjetničkim izložbama 1935. godine. Kasnije je njena umjetnost dospjela u muzeje zapadne Evrope i Sjedinjenih Država. Ubrzo nakon što je Crvena armija preuzela kontrolu nad Krimom 1944. godine, većina etničkih Tatara, uključujući Efendijevu, deportovana je u Uzbekistansku SSR; u surovim uslovima progonstva umrla je ubrzo po dolasku u Samarkand. Mnogi njeni radovi, uključujući stolnjake, peškire i vezene pojaseve, i dalje su izloženi u Centralnom muzeju Tavrida u Simferopolju.[1][2][3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Basirov, Valery. "Ефендієва Адавіє - Енциклопедія Сучасної України". esu.com.ua (jezik: ukrajinski). Інститут енциклопедичних досліджень НАН України. Pristupljeno 19. 6. 2018.
  2. ^ Заатов Исмет. НАРОДНОЕ И ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОЕ ИСКУССТВО КРЫМСКИХ ТАТАР.
  3. ^ "Адавие Эфендиева". medeniye.org. Pristupljeno 19. 6. 2018.