Adis Ahmetovic

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adis Ahmetovic

Adis Ahmetovic (rođen 27. jula 1993. kao Ahmetović) njemački je političar bosanskohercegovačkog porijekla. Član je Socijaldemokratske partije Njemačke i poslanik Bundestaga.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1993. godine u Hannoveru, u Njemačkoj. Njegovi roditelji su iz Bosne i Hercegovine, odakle su tokom rata izbjegli u Hannover 1992. Njegov otac, Fuad, koji je ranije radio kao administrativni pravnik u Kotor-Varoši, postao je građevinski radnik u Njemačkoj, a kasnije radnik u skladištu, dok je majka Edina radila kao čistačica. Sa 22 godine postao je njemački državljanin i odrekao se bosanskohercegovačkog državljanstva. Osim njemačkog, govori i bosanski jezik.

Godine 2011. maturirao je u školi Herschel u Hannoveru. Na Leibniz univerzitetu u Hannoveru studirao je politiku, ekonomiju i germanistiku. Tokom studija dobio je stipendiju Fondacije Friedrich Ebert. 2019. godine završava studije sa zvanjem magistra obrazovanja.

Tokom studija, 2013. godine je radio kao istraživač-asistent za Kerstin Tack, poslanicu Bundestaga. Godine 2015. došao je na čelo ureda Mustafe Erkana, bivšeg člana SPD-a i člana Landtaga Donje Saksonije. Od 2016. do 2020. radio je kao kancelarijski menadžer, a kasnije i kao lični savjetnik ministra predsjednika Donje Saksonije i predsjednika SPD-a Donje Saksonije, Stephana Weila. Od 2020. radi kao savjetnik za vladino planiranje i fundamentalna pitanja u državnoj kancelariji Donje Saksonije.

Neoženjen je, ne praktikuje nikakvu vjeru i živi u Hannover-Bothfeldu.

Politička karijera[uredi | uredi izvor]

Adis Ahmetovic i Ulrike Strauch, lideri SPD Hanovera 2020.

Rani počeci[uredi | uredi izvor]

Pridružio se Socijaldemokratskoj partiji Njemačke 2008. godine. Bio je predsjednik Mladih socijalista u SPD-u u regiji Hannover od 2014. do 2018. i jedan je od dva lidera SPD-a Hannovera od 2020. godine.

Na lokalnim izborima u Donjoj Saskoj 2016. izabran je u okružno vijeće Bothfeld-Vahrenheidea.

Član njemačkog parlamenta (2021–)[uredi | uredi izvor]

Na njemačkim saveznim izborima 2021. pobijedio je u izbornoj jedinici Stadt Hannover I. U tom svojstvu je izvjestilac svoje parlamentarne grupe za zapadni Balkan.[1]

Političke pozicije[uredi | uredi izvor]

Ahmetovic ima za cilj da više ulaže u obrazovanje, bolju njegu i povoljnije stanovanje. Želi da se bori protiv klimatskih promjena uvođenjem karte od 365 eura. Također, želi ojačati Hannover kao mjesto poslovnih prilika. On je "veoma lojalan" državi Bosni i Hercegovini i namjerava biti "snažan glas Njemačke za Bosnu i Hercegovinu" u Bundestagu. Na primjer, zalaže se za brzo pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Nenad Kreizer (30 March 2022), Brüssel oder Moskau?

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Adis Ahmetovic at the Bundestag
  • Adis Ahmetovic on abgeordnetenwatch.de