Adl

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Adl (arapski: عدل, 'adl) je arapska riječ za pravednost, pravdu, nepristrasnost, poštenje, čestitost, tačnost, preciznost.[1] Također može značiti: “ispraviti”, i “pravedno postupati”; sa različitim prijedlozima nudi i različita, nova značenja: sa prijedlogom “bi” ima značenje “izjednačavati” (nekoga s nekim), “skretati”; s prijedlogom “ilā” može imati značenje “vratiti se”; sa česticom “bejn” ima značenje “jednako (pravedno) postupati”, “ne praviti nikakvu razliku između”. U drugoj formi ('addele) i osmoj formi (i'tedele), glagol ima značenje “staviti u ravnotežu”, “ujednačiti” odnosno “biti ravnomjeran”.[2]El-Adlu” (أَلْعَدْل) – Pravični je jedno od imena Allaha dž.š.

U islamskom pravu[uredi | uredi izvor]

Pravnici i teoretičari su riječ Adl koristili u islamskom pravu kod ocjenjivanja karaktera pojedinca. U ovom aspektu Adl je najbolje prevesti kao poštenje i ispravnost pojedinca. U hadiskoj nauci ''el-adl'' označava prenosioca hadisa kod kojeg se nije pojavila osobina koja narušava njegovu ispravnost u vjeri ili njegovu čestitost, stoga se od njega prihvata ono što prenosi, kao i njegovo svjedočenje, uz prisustvo ostalih uvjeta koje je ulema postavila.

U islamskom vjerovanju[uredi | uredi izvor]

U islamskom vjerovanju Adl se odnosi kako na pravednost kao osobinu Allaha dž.š. tako i na obavezu vjernika da budu pravedni što se u Kur'anu izjednačava sa pobožnošću: „Pravedni budite, pravednost je najbliža bogobojaznosti!“ ( Kur'an, El-Maide 8.).

"Tevhid (vjerovanje u jednog i jedinog Boga, dž.š.) i ‘adl (pravda) dva su temeljna učenja na kojima Kur'an snažno insistira i na njih upozorava, jer su oni osnova ovoga svijeta i svega postojećega. Povrijediti to dvoje znači povrijediti samu bit ljudskoga života i obesmisliti fenomen postojanja".[3]

Lično ime[uredi | uredi izvor]

Kao lično ime u Bosni i Hercegovini, Adl se pojavljuje u izvedenim varijantama npr. Adil, Adila.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ El-Asr. "El-džerhu vet-ta'dilu – nauka o izučavanju prenosilaca hadisa | El-Asr Islamski časopis". El-Asr. Pristupljeno 2020-06-24.
  2. ^ "30. Božije ime "el-Adlu" (أَلْعَدْل) – Pravični". ZNACI. Pristupljeno 2020-06-24.
  3. ^ "PRAVDA Fatić: Na pravdi počivaju nebesa i Zemlja". The Bosnia Times. 2016-11-29. Pristupljeno 2020-06-24.