Administrativna podjela Portugala

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Portugal je prema ustavu decentralizovana država. Pa ipak, to je vrlo centralizovana država sa administrativnom podjelom organiziranom u tri nivoa.[1] Država je organizovana po principima supsidijarnosti, autonomije lokalne samouprave i demokratske decentralizovane javne službe.[1]

Sadašnja teritorijalna struktura se zasniva na Ustavu iz 1976. godine. Pored definisanja statusa autonomnih regija (Azori i Madeira), Ustav izričito identificira tri nivoa vlasti: općina (municipios), okrug (freguesias) i administrativne regije (regiões administrativas). Prema zakonu br. 75/2013 iz septembra 2013. godine definsane su dvije vrste administrativnih regija: metropolitanska područja (áreas metropolitanas) i međuopćinske zajednice (Comunidades intermunicipais).

Pored ovih podjela, portugalska teritorija je redefinisana tokom evropskih integracija, u okviru sistema statističkih regija i podregija poznatih kao Nomenklatura prostornih jedinica za statistiku (NUTS). Prema ovoj NUTS definiciji, koje se koriste za prikupljanje statističkih informacija, granice regija se u velikoj mjeri poklapaju sa granicama drugih administrativnih jedinica. Iako ih koristi portugalska vlada u statističke svrhe, ova podjela nema pravni status.

Trenutno se Portugal sastoji od 18 okruga i 2 autonomne regije.

Okruzi[uredi | uredi izvor]

Kontinentalni Portugal se sastoji od sljedećih 18 okruga:

  1. Lisabon
  2. Leiria
  3. Santarém
  4. Setúbal
  5. Beja
  6. Faro
  7. Évora
  8. Portalegre
  9. Castelo Branco
  10. Guarda
  11. Coimbra
  12. Aveiro
  13. Viseu
  14. Bragança
  15. Vila Real
  16. Porto
  17. Braga
  18. Viana do Castelo
Okruzi Portugala
Okruzi Portugala

Autonomne regije[uredi | uredi izvor]

Od 1976. godine država Portugal je u sklopu svog sjevernoatlaskog arhipelaga osnovala dvije autonomne regije (Regiões Autónomas): Madeira i Azori.

Ove autonomne regije imaju svoje zakone, regionalnu vlast i upravu, nadziranu od regionalne vlade koja uspostavlja regionalne kabinete koji se sastoje od predsjednika i nekoliko regionalnih sekretara.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Administrativna jedinica
portugalski
br. Administrativna jedinica
bosanski
Regiões Autónomas 2 Autonomna regija
Áreas Metropolitanas 2 Metropolitansko područje
Comunidades intermunicipais 21 Međuopćinska zajednica
Concelhos 308 Općina
Freguesias 3092 Civilna župa
Cidades 151 Grad
Vilas 533 Varoš

Metropolitanska područja[uredi | uredi izvor]

Metropolitanska područja su teritorijalne jedinice formirane grupiranjem općina, kako bi se uštedjelo na općinskim investicijama i uslugama. Od 2014. godine, postoje dva metropolitanska područja:[2]

References[uredi | uredi izvor]