Administrativna podjela Portugala

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Portugal je prema ustavu decentralizovana država. Pa ipak, to je vrlo centralizovana država sa administrativnom podjelom organiziranom u tri nivoa.[1] Država je organizovana po principima supsidijarnosti, autonomije lokalne samouprave i demokratske decentralizovane javne službe.[1]

Sadašnja teritorijalna struktura se zasniva na Ustavu iz 1976. godine. Pored definisanja statusa autonomnih regija (Azori i Madeira), Ustav izričito identificira tri nivoa vlasti: općina (municipios), okrug (freguesias) i administrativne regije (regiões administrativas). Prema zakonu br. 75/2013 iz septembra 2013. godine definsane su dvije vrste administrativnih regija: metropolitanska područja (áreas metropolitanas) i međuopćinske zajednice (Comunidades intermunicipais).

Administrativne jedinice[uredi | uredi izvor]

Administrativna jedinica
portugalski
br. Administrativna jedinica
bosanski
Regiões Autónomas 2 Autonomna regija
Áreas Metropolitanas 2 Metropolitansko područje
Comunidades intermunicipais 21 Međuopćinska zajednica
Concelhos 308 Općina
Freguesias 3092 Civilna župa
Cidades 151 Grad
Vilas 533 Varoš

Autonomne regije[uredi | uredi izvor]

Od 1976. godine država Portugal je u sklopu svog sjevernoatlaskog arhipelaga osnovala dvije autonomne regije (Regiões Autónomas): Madeira i Azori.

Ove autonomne regije imaju svoje zakone, regionalnu vlast i upravu, nadziranu od regionalne vlade koja uspostavlja regionalne kabinete koji se sastoje od predsjednika i nekoliko regionalnih sekretara.

Metropolitanska područja[uredi | uredi izvor]

Metropolitanska područja su teritorijalne jedinice formirane grupiranjem općina, kako bi se uštedjelo na općinskim investicijama i uslugama. Od 2014. godine, postoje dva metropolitanska područja:[2]

References[uredi | uredi izvor]