Admir Džanko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Admir Džanko
Rođenje (1986-01-01) 1. januar 1986 (34 god.)
Sarajevo, SFRJ

Admir Džanko (Sarajevo, 1. januar 1986.) bosanskohercegovački pisac. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost naroda BiH.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Piše molske zapise. Objavio zbirke molskih zapisa "Mreža" (2009, IK Svjetlost Sarajevo) i "Kuća sutrašnjice" (2011, LIBER Beograd), a zastupljen je u časopisima (Ornamet i Odjek), zbornicima (Kapija istoka i zapada – 2010, dvojezična bosansko-slovenska zbirka mladih autora Euroorjentacije – 4, 2011), i na književnim blogovima (Pljuskovi, Nova poetika). Učestvovao na književnim manifestacijama Artfest 2008 i Literarne kreacije 2011. Pjesme su mu prevođene na slovenski jezik. Živi i radi u Sarajevu.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

I (prvo) mjesto na Prvom međunarodnom festivalu kratke priče i poezije Vojislav Despotov za najbolju kratku priču, Novi Sad, 2011.
I (prvo) mjesto na Trećem međunarodnom festivalu kratke priče i poezije Joan Flora za najbolju kratku priču, Novi Sad, 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]