Admir Kulović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Admir Kulović
Rođenje (1984-05-28) 28. maj 1984 (39 godina)
Kakanj, SFRJ

Admir Kulović Kula (28. maj 1984.[1] - ) je bosanskohercegovački rock muzičar, gitarist i kantautor.

Već od ranog djetinstva počinje se baviti muzičkom umjetnošću, učestvujući na mnogim festivalima u Bosni i Hercegovini kada je počeo svirati i gitaru. Sa 13. godina vodi dječiji program na lokalnoj radio stanici.

U gimnaziji biva jedan od osnivača grupe Meteor (kasnije Treća smjena), sa kojim i nastupa kao gitarist i vokalni solist. Kao dječak je imao saradnju i sa grupom Auto Stop, koji je poslije osvojio nagradu Davorin za najbolju grupu u zemlji.[1]

Nakon gimnazije upisuje fakultet u Sarajevu i student je Sigurnosti, ali se nastavlja baviti muzikom. U jesen 2005. prijavljuje se na nacionalno takmičenje mladih zvijezda „Obn Music talents show 2005“ i ulazi u superfinale sa najviše glasova publike.

Nakon show-a nastavlja sa uspjesima. Za nepunih pola godine nakon završetka takmičenja snima svoju prvu pjesmu "Udale se sve curice" i spot na TV kući Alfa, kao i duet sa poznatom mladom folk pjevačicom Amrom Halebić, pod nazivom "Živi pjesak", za koji spot radi u Dubai-u (UAE). Radi projekat "Willona" sa modno konfekcijskom kućom "Meteortex". Paralelno nastavlja snimanje materijala, te komponuje i za druge izvođače. U Show 2006. godine pozvan je kao član žirija u novom ciklusu izbora mladih zvijezda u Bosni i Hercegovini.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Admir Kulović – Hrvatska internetska enciklopedija". enciklopedija.cc. Pristupljeno 27. 11. 2023.