Frenkie

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Adnan Hamidović)
Frenkie
Frenkie na dokuMfestu 2019. u Zenici
Osnovne informacije
Rođenje (1982-05-31) 31. maj 1982 (41 godina)
Bijeljina, SFRJ
ŽanroviHip hop, rep
ZanimanjePjevač
Karijera1997–danas
IzdavačiFMJAM
Menart
Povezani umjetniciEdo Maajka, HZA, Munja, Dj Soul, Disciplinksa Komisija
Veb-sajtfrenkie.ba

Adnan Hamidović (rođen 31. maja 1982), poznat pod umjetničkim imenom Frenkie, bosanskohercegovački je hip-hop muzičar. Rođen je u Bijeljini, gdje je živio do 1992. Nakon izbijanja rata seli se s porodicom u Njemačku, gdje je živio do 1998.

Počeci[uredi | uredi izvor]

Prve korake u hip-hop kulturi je napravio upravo u Njemačkoj, gdje je prvi put čuo hiphop i počeo se baviti grafitima. Tamo je počeo pisati i prve tekstove koji su tad još bili na njemačkom jeziku. Za sebe kaže da je njemački hip-hop dosta uticao na njegov stil repanja danas. Tek 1999. s početkom emisije FM Jam na radiju Kameleon upoznaje Emira i Erola koji su tada skupa vodili tu emisiju, gdje će nastati prvi demo-snimci u podrumu Radija Kameleon.

Disciplinska komisija[uredi | uredi izvor]

Prva uspješna ekipa mu je bila Disciplinska Komisija koja se skupila 1999. u Tuzli. Uz Frenkija, činili su je Edo Maajka, Casper, Hamza, Koma, DJ Emir i Erol. Poslije toga je uslijedilo nekoliko demo-snimaka koji su također rađeni u Radiju Kameleon. Nakon kraćeg vremena Edo Maajka objavljuje svoje dvije pjesme koje će mu donijeti ugovor kod Menarta: Mahir i Alma i Minimalni rizik.

Nakon snimanja svog prvog albuma Edo dobija dosta ponuda za koncerte i kreće na velike turneje širom cijele bivše Jugoslavije. Frenkie se pridružuje Edi na svakom koncertu kao drugi pjevač. Frenkija je publika upamtila po njegovoj energičnosti i brzini. On nastavlja rad sa komisijom i paralelno s time počinje i snimati svoje prve solo stvari.

Prvi album[uredi | uredi izvor]

Na ljeto 2005. Frenkie izdaje svoj prvi album pod imenom Odličan CD koji je dobio veoma dobre ocjene od publike, ali i kritičara. Frenkijeve tekstove kritičari porede sa anarho-punkom, gdje ga je Ilko Čulić usporedio sa Rage Against the Machine riječima: On više zvuči kao neki sljedbenik Rage Against The Machine nego neki MTV reper.[nedostaje referenca] Najbolja i najslušanija stvar sa prvog CD-a je Hajmo ih rušit koja je često bila na prvim pozicijama radio top lista. Za tu pjesmu je Frenkie dobio Davorina za najbolju vokalnu saradnju. Pored Davorina, Frenkie je osvojio Zlatnu Kooglu za najboljeg novog izvođača 2005.

Godine 2006. Frenkie se priključuje aktivističkom pokretu DOSTA!, prisustvuje demonstracijama i odlučuje snimiti album pod nazivom "DOSTA!". Cijeli album je snimljen za manje od 20 dana. Svi prihodi od prodaje su utrošeni na promoviranje pokreta. Taj album je snimio sa mladim producentom iz Brčkog, pod scenskim imenom King Mire. Striktno je napravljen za bh. tržište i ne može naći nigdje van granica BiH.

Frenkie na dokuMfest-u 2019 u Zenici, gdje je predstavio svoju biografsku knjigu Koraci; osoba lijevo od njega je koautor knjige, pisac Boris Lalić

Dana 10. septembra 2019. Frenkie je imao javnu tribinu na kojoj je predstavio svoju novu knjigu Koraci; održana je u čitaonici Gradske biblioteke u Zenici, kao dio četvrtog dokuMfesta (jedinog bosanskohercegovačkog festivala primarno muzičkih dokumentaraca).[1]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

Kompilacije, regionalni, EP i drugi albumi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "DokuMfest 2019. u znaku Zenica Bluesa, Orgazma, Kreslina i Indexa". glas.ba. 3. 9. 2019. Pristupljeno 11. 9. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Frenkie na Wikimedia Commonsu