Adni Mahmud-paša Anđelović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Adni Mahmud-paša Anđelović rođen je 1420. u Kruševcu, dok godina njegove smrti nije poznata (1473?). U ranom djetinjstvu odveden je kao janjičar na osmanski dvor, gdje se obrazovao zajedno s princom Mehmedom. Ovaj ga je veoma volio i cijenio, radi čega ga je uzeo u svoju pratnju. Brzo je napredovao, te dobio položaj vezira. Nakon Mehmedove naprasne smrti, uslijed dvorskih spletki, bio je zatočen i pogubljen.

Bio je istaknuti državnik, vojskovođa i mislilac. Uživao je veliki ugled, pa je velik broj pjesnika poslije njegove smrti napisao hronograme pune hvale. Ostavio je potpun divan na turskom jeziku i raspravu "Kibla". I danas u Istanbulu traju neki od njegovih vakufa (zadužbina).