Adni Mahmud-paša Anđelović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Adni Mahmud-paša Anđelović rođen je 1420. godine u Kruševcu, dok godina njegove smrti nije poznata (1473.?). U ranom djetinjstvu odveden je na osmanski dvor, gdje se obrazovao zajedno sa princom Mehmedom. Ovaj ga je veoma volio i cjenio, radi čega je uzeo u svoju pratnju. Brzo je napredovao, te dobio položaj vezira. Nakon Mehmedove naprasne smrti, radi dvorskih spletki, bio je zatočen i pogubljen.

Adnija (edenski, dženetski, rajski) bio je istaknuti državnik, vojskovođa i mislilac. Uživao je veliki ugled pa je velik broj pjesnika poslije njegove smrti napisao hronograme pune hvale. Ostavio je potpun divan na turskom jeziku i raspravu „Kibla“. I danas u Istanbulu traju neke od vakufa (zadužbina), koje je za života uvakufio ovaj pjesnik.


Kad smrt pusta najposlije svađu diže, mir uviđa -

Zašto ljudstvo rad svijeta uzalud se tude svađa?

Ne spominji svoga druga nigdje ime u pjesmama

O, Adnija, svrha pjesme: diviti se ljepotama.


Kol'ko mudrih među lude opremiše tvoje oči!

Sad su mene okupile - nek mi je Bog na pomoći!

Adni svoju glavu, dušu, pred noge ti meće sada

Po zakonu: rob s imetkom gospodaru svom pripada.


Mi smo mali, al' u nama veliki se ponos budi,

Što smo barem turskoj knjizi velikije dali ljudi.