Aero klub "Izet Kurtalić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Aero klub „Izet Kurtalić“ iz Visokog je jedan od najuspješnijih jugoslovenskih, bosanskohercegovačkih i svjetskih aero klubova. Formiran 1953. godine, klub bilježi bezbrojne uspjehe, najistaknutiji su oni Kenana Jusufbašića koji je 8 puta bio prvak Jugoslavije, a sa klubom 15 puta prvak države. Osvojio je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1987., a 1996. srebrnu medalju u pojedinačnom plasmanu i kao član reprezentacije osvaja zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Italiji. Svjetsko prvenstvo reprezentacija BIH osvaja 1999. u Izraelu kada se, osim jednog člana iz Bihaća, uglavnom sastojala od članova kluba iz Visokog. U domaćim takmičenjima članovi kluba redovno postižu dobre rezultate.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

www.aeroklub-izet-kurtalic.ba