Afera Plame

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Afera Plame ili Plamegate je naziv za američki politički skandal koji je nastao nakon što je u julu 2003. godine konzervativni kolumnista Washington Posta Robert Novak u svojoj kolumni Valerie Plame, suprugu bivšeg ambasadora Josepha C. Wilsona, razotkrio kao agenticu CIA-e.

Wilson je izjavio kako smatra da je to razotkrivanje odmazda Bushove administracije za njegov skeptičan stav prema navodima da je Irak nastojao u Nigeru dobaviti sirovine za izradu nuklearnog oružja - jedan od glavnih povoda za američku invaziju na Irak.

S obzirom da je Plamein status agenta bio službena tajna, njeno razotkrivanje predstavlja kršenje američkih zakona te je pokrenuta istraga koju je vodio specijalni tužilac Patrick Fitzgerald. Njegov zadatak je bio utvrditi ko je Novaku od službenih osoba odao Plamein status.

Među imenima su se uglavnom spominjali bivši glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer, Bushov glavni politički savjetnik Karl Rove, potpredsjednik Dick Cheney te Cheneyev pomoćnik Lewis "Scooter" Libby. Zadnje navedeni je 28. oktobra 2005. formalno optužen za krivokletstvo i ometanje pravde te je odmah podnio ostavku. 6. marta 2007. nakon čega je proglašen krivim.

Istraga je formalno završena. Kao osoba koja je Novaku odala identitet Valerie Plame se već ranije javio Richard Armitage, visoki dužnosnik State Departmenta.