Agencija za vodoopskrbu centralnog dijela okruga Lake

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Agencija za vodoopskrbu
centralnog dijela okruga Lake
Zvanični naziv: Central Lake County
Joint Action Water Agency
Država: Sjedinjene Američke Države
Savezna država: Illinois
Okrug: Lake
Otvoreno: 1992.
Adresa: 200 Rockland Road
P.O. Box 278
Lake Bluff, Illinois 60044
Telefon: ++1 847 295-77-88
Veb-sajt: http://www.clcjawa.com
Datoteka:Jawa close up1999-1-.jpg
CLCJAWA

ne briši link za sliku, bot treba da je prebaciAgencija za vodoopskrbu centralnog dijela okruga Lake (engleski: Central Lake County Joint Action Water Agency – CLCJAWA) javno je komunalno preduzeće koje osigurava vodu za piće[1] za 185.000 ljudi u centralnom dijelu okruga Lake u Illinoisu. Postrojenje za preradu vode "Paul M. Neal" počelo je proizvoditi vodu za piće 1992. Prije toga je svako naselje koje Agencija opslužuje dobijalo je vodu iz izvora ili kupujući je od drugih dobavljača oko jezera Michigan.

Mjesta[uredi | uredi izvor]

Agencija osigurava vodu sljedećim naseljima: Lake Bluff, Libertyville, Vernon Hills, Mundelein, Grayslake, Round Lake, Round Lake Park, Round Lake Beach, Wildwood, Knollwood / Roundout i Gurnee.

Proces prerade vode[uredi | uredi izvor]

Agencija vodu iz jezera Michigan prečišćava s nekoliko procesa: ozonizacija, koagulacija, flokulacija, filtracija aktivnim ugljem, tretman ultraljubičastim zračenjem i hlorisanje.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Agencija je treća fabrika za preradu vode u SAD-u koja je dobila nagradu "Izvrsnost u vodi za piće" programa "Partnerstvo za sigurnu vodu za piće". Program su kreirali Udruženje vodovoda SAD-a (American Water Works Association), Agencija za zaštitu okoline SAD-a.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "CLCJAWA - About Us". www.clcjawa.com (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 7. 2023.