Agrarna mehanizacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Agrarna mehanizacija se bavi razvojem i konstrukcijom mašina za poljoprivredu, kao naprimjer: traktora, kombajna, sijačica, plugova, kosilica, samohodne šprice i sličnih mašina. Pri tome je neophodno pojasniti činjenicu da se čovječanstvo pri njegovoj momentalnoj veličini ne bi moglo ishranjivati |bez ovakvih uredjaja, koji su u danjašnje doba prepuni najmodernije tehnike. Moderne razvojne tendencije idu u pravcu autonomnih uredjaja, što znači zemljoradnih mašina koje bi bile u stanju da rade bez vozača. Već danas postoje razni uređaji koji vozačima olakšavaju rad, kao na pr. uz pomoć lasera vodjeni kombajni ili uz podršku Global Positioning System-a (GPS) vodjeni traktori ili bilo koje druge mašine. Na žalost je ova industrijska grana na prostorima bivše Jugoslavije manje-više izumrla, a postojeće kompanije već odavno skoro potpuno nekonkurentne čak i na domaćem, a kamoli na internacionalnom tržištu.