Agrarna mehanizacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Agrarna mehanizacija se bavi razvojem i konstrukcijom mašina za poljoprivredu, kao na primjer: traktora, kombajna, sijačica, plugova, kosilica, samohodne šprice i sličnih mašina. Pri tome je neophodno pojasniti činjenicu da se čovječanstvo pri njegovoj momentalnoj veličini ne bi moglo ishranjivati |bez ovakvih uredjaja, koji su u danjašnje doba prepuni najmodernije tehnike. Moderne razvojne tendencije idu u pravcu autonomnih uredjaja, što znači zemljoradnih mašina koje bi bile u stanju da rade bez vozača. Već danas postoje razni uređaji koji vozačima olakšavaju rad, kao na pr. uz pomoć lasera vodjeni kombajni ili uz podršku Global Positioning System-a (GPS) vodjeni traktori ili bilo koje druge mašine. Na žalost je ova industrijska grana na prostorima bivše Jugoslavije manje-više izumrla, a postojeće kompanije već odavno skoro potpuno nekonkurentne čak i na domaćem, a kamoli na internacionalnom tržištu.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: