Ahmed Cherif

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ahmed El Sherif je jedan od najpoznatijih mladih arapskih pjevača. Rođen je 1980. godine u Tunisu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ahmed je rođen u muslimanskoj porodici u Tunisu, glavnom gradu istoimene države. Od najranijeg djetinstva Ahmed je pokazao izuzetan talenat i nadarenost ka muzici. Sa 24 godine seli se u Libanon, gdje se prijavio na TV Show "Star Academy". Na tom takmičenju je osvojio drugo mjesto.

Zatim je izdao svoj debi album "Bein Al Nass" (negdje možete naći Bein Enass), koji je doživio nevjerovatnu popularnost širom arapskog svijeta, posebno u svojoj domovini. Izdao je nekoliko spotova i singlova sa albuma, a najzapaženija je bila naslovna pjesma. Odradio je promotvine koncerte u Damasku, Bejrutu, Tunisu, Tripoliju, Dubaiu i Dohi. Album je izdala slavna saudijska producentska kuća Rotana.

Drugi album izdao je u ljeto 2007. godine pod nazivom "Baddi Atir", spot za naslovnu pjesmu je bio više nego slavan. Spot je napravio libanski producent Emile Slailati, a i spot je snimljen u Libanonu.