Ahmed Smajlović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ahmed Smajlović
Rođenje (1938-06-17) 17. juni 1938.
Tokoljak, Srebrenica, Kraljevina Jugoslavija
Smrt11. august 1988(1988-08-11) (50 godina)
Sarajevo, SFR Jugoslavija
NacionalnostBošnjak
ObrazovanjeGHM, El-Azhar (dodiplomski, postdiplomski studij i doktorat)
Supružnik/ciMunira
RoditeljiAlija i Aiša

Ahmed Smajlović (17. juni 1938 – 11. august 1988) bio je islamski teolog, učenjak, univerzitetski profesor i vršilac različitih dužnosti u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođen je 17. juna 1938. godine u selu Tokoljak kod Srebrenice, kao najmlađe od sedmoro djece.[1] Osnovnu školu je završio u Srebrenici, u selu Krnjićima, a potom 1958. godine upisao Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.[2] 1960. odlazi na odsluženje vojnog roka u Ljubljanu gdje upisuje studij prava na Pravnom fakultetu u Ljubljani. Nakon odsluženja vojnog roka, ne završivši studij, odlazi u Kairo gdje se upisuje na Univerzitet Al-Azhar 1962. godine i predstavlja prvu grupu poslijeratnih bosanskohercegovačkih studenata na kairskom univerzitetu.[2]

Na univerzitetu Al-Azhar 1968. diplomira arapski jezika i književnosti nakon čega nastavlja dalje obrazovanje upisivanjem magistarskog studija na istom univerzitetu i 1970. godine magistrira na temu: Muhammed ‘Abduhu i njegov uticaj na modernu književnost i renesansu.[1] Jedan U Kairu je 1974. godine odbranio doktorsku disertaciju[1] pod naslovom "Felsefetul istišrâk ve eseruhâ fîl edebil 'arebîjji l mu'âsiri" (Filozofija orijentalizma i njen utjecaj na savremenu arapsku književnost) koja je od tada u arapskom svijetu doživjela dva izdanja. Bio je prvi doktor nauka u Islamskoj zajednici.[3]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Dok je boravio u Egiptu, Ahmed Smajlović je bio i predavač na Jugoslavenskoj dopunskoj školi u Egiptu gdje je predavao sociologiju, filozofiju i logiku. Proveo je pet godina na čelu te ustanove, kao njen direktor.[1] Po povratku u Bosnu i Hercegovinu uključuje se u rad Islamske zajednice pri čemu obavlja dužnost šefa kabineta tadašnjeg reisul-uleme Sulejmana Kemure. Nakon odlaska sa te tužnosti biva izabran za predsjednika Starješinstva Islamske zajednice za područje BiH, Hrvatske i Slovenije. Tu dužnost obavlja u sjedištu u Sarajevu u periodu trajanja od 10 godine.

Dijelom mu pripadaju i zasluge za osnivanje Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (tada Islamskog teološkog fakulteta) 1977. godine, gdje je imenovan za vanrednog profesora na predmetima Akaid (islamsko vjerovanje) i Islamska filozofija. Kao predavač na fakultetu ostaje do svoje smrti.[1] Nosilac je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom koje mu je dodijelilo Predsjedništvo SFRJ 30. septembra 1981. godine.[1]

Islamska misao[uredi | uredi izvor]

Pokrenuo je 1. decembra 1978. godine časopis Islamska misao[4]. Bio je urednik prvih sedamnaest brojeva nakon čega su ga zamijenili kasniji profesori na Fakultetu islamskih nauka, Mesud Hafizović, potom Ismet Bušatlić, a nakon njega i Enes Karić. Pisao je na tri jezika: bosanskom (srpskohrvatskom/hrvatskosrpskom), arapskom i engleskom. Preveo je roman Meše Selimovića Derviš i smrt na arapski jezik, te baladu Hasanaginica čiji je prijevod na arapski jezik rađen timski. Zbog doprinosa u izgradnji Islamskog centra u Zagrebu današnja Islamska gimnazija, a ranije medresa nosi njegovo ime.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f "Dr Ahmed Smajlović, teolog iz Srebrenice". www.esrebrenica.ba. Arhivirano s originala, 10. 11. 2016. Pristupljeno 7. 3. 2018.
  2. ^ a b "Ahmed Smajlović (1938.-1988.)". www.akos.ba. Arhivirano s originala 18. 5. 2012. Pristupljeno 7. 3. 2018.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ http://www.dzemaludinlatic.com/download/files/el_azher_najstariji_univerzitet_svijeta.pdf[mrtav link]
  4. ^ Halilović, Nezir. "Islamska misao – zagubljeni dragulj Islamske zajednice". www.preporod.com. Pristupljeno 15. 4. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]