Ahmet Hadžipašić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Ahmet Hadžipašić
Example alt text
Rođenje

1. juni 1952.

Cazin, Bosna i Hercegovina
Smrt

23. juli 2008.

Zenica, Bosna i Hercegovina
Nacionalnost Bošnjak
Vjera islam

Ahmet Hadžipašić bio je bosanskohercegovački političar i premijer Federacije BiH.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1. juna 1952. u Cazinu. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a Metalurški fakultet u Zenici. Postdiplomski studij i doktorsku disertaciju na Mašinskom fakultetu u Zenici završio je 1990.

Objavio je preko 60 naučnoistraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige. Radio je u firmama "Željezara" Zenica, "Agrokomerc" Velika Kladuša, "Tehnoprojekt" Zenica, "RMK Inžinjering" Zenica i na Mašinskom fakultetu u Zenici. Od 24. 11. 1993. radio je u "Metalnom" iz Zenice. Obavljao je poslove tehnologa-specijalista, upravnika pogona, samostalnog istraživača, šefa razvoja, člana Upravnog odbora, prodekana na Mašinskom fakultetu u Zenici i direktora firme "Metalno".

Proglašen je menadžerom godine Ze-do kantona 1999. i za menadžera decenije 2001. U zvanju redovnog profesora bio je vanjski saradnik Univerziteta u Sarajevu - Mašinskog fakulteta u Zenici (sada već Univerzitet u Zenici) i Univerziteta u Bihaću - Tehnički fakultet u Bihaću. Imao je više stručnih specijalizacija u inozemstvu. U okviru društvenih aktivnosti bio je predsjednik KK "Metalno" Zenica i predsjednik NK Čelik. Bio je oženjen i otac troje djece.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Umro je u Zenici 23. jula 2008. od posljedica moždanog i srčanog udara.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.