Ainulindalë

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ainulindalë je prvi dio i prvo poglavlje Silmariliona, pisca J.J.R. Tolkiena. Riječ Ainulindalë dolazi iz kvenijskog i znači Muzika Ainura (ili u bukvalnom prijevodu Pjevanje Svetih).[1]

Priča[uredi | uredi izvor]

Početak Ainulindalë govori o vremenu prije Vremena. Prvi imenovani je Iluvatar (Otac Svih, koji se također nazivao Eru, „Prvi, Onaj koji je Sam“), koji je, kako mu i imena kažu, postojao prije i nezavisno od svih drugih. Iluvatar je iz svojih misli iznjedrio Ainure, Svete, te ih je, prije nego što je išta postojalo, naučio Muzici. Svakom od njih, Iluvar je zadao određenu muzičku temu koja je odgovarala onom konceptu koji je utjelotvoren u svakom od Ainura. Zatim je Iluvar zatražio od Ainura da u harmoniji stvore zajedničko djelo, Veliku Muziku, nakon čega im pokaza Viziju o tome kako bi izgledala njihova Velika Muzika kada bi se „prevela“ u materijalni svijet.[2] Ainuri vidješe u Viziji stvari za koje se nisu sjećali da su komponovali, i stvari kojih su se sjećali ali nisu znali kako su ih komponovali; vidješe Djecu Iluvatara i budući dom Djece, Ardu („Carstvo“, tj. Zemlju). I mnogi Ainuri se odmah zaljubiše u Ardu i Djecu, te se uznemiriše kada je Vizija nestala.

Zatim je počelo brojanje Vremena, jer je Iluvatar pretvorio čitavo muzičko dijelo Ainura u materijalno, objektivno, stvarno, u Eu („Neka bude“), odnosno ono što možemo nazvati Univerzumom. Mnogi od najmoćnijih i najuticajnih Ainura odlučiše otići u Eu, i Iluvar ih pusti pod uslovom da Univerzum, koji ima svoj početak, sredinu i kraj, kao i Velika Muzika Ainura, postane neraskidivo vezan za njih. I tako Valari (Sile, najmoćniji Ainuri koji su ušli u Eu) postadoše dio svijeta.[3]

Kada su došli u Eu, Valari vidješe da je sve na početku svoje istorije - neformirano i nerođeno. Pošto su tokom Vizije vidjeli gotovo svu prošlost, sadašnjost i budućnost njihov zadatak postade da sagrade Eu iz početka.

Četiri Valara su najviše radila na izgradnji Zemlje: Manve, najuzvišeniji od Ainura, Ulmo, kojeg je Iluvatar najviše podučio Muzici, Aule, kovač i majstor svih zanata, te Melkor („Onaj koji se uzdiže u moći“), kome su dati najveći darovi moći i znanja. Melkor htjede Zemlju prisvojiti za sebe, ali mu ostali Valari, na čelu sa Manveom ne dadoše. I tako započe razdor između Melkora i ostalih Valara.

Kada su Valari poprimili oblik i boju (u skladu sa onim što su vidjeli u Viziji), i zajedno sa mnogim pratiocima koje su privukli sebi, dovršavali rad na Zemlji, tada i Melkor poprimi oblik, koji je zbog zavisti i zlobe izgledao strašan i mračan. I tada poče prva bitka Valara sa Melkorom, za vlast nad Ardom. Iako historija prvih bitaka nije detaljno zabilježena, rečeno je da je Melkor uvijek pokušavao da uništi ili izopači sve što bi Valari stvorili. Međutim, uprkos Melkoru, Valari dovršiše Ardu, čime se završava Ainulindalë.

  1. ^ "Ainulindalë". The Encyclopedia of Arda. Pristupljeno 16. 1. 2023.
  2. ^ Žaja, Nataša (2019). "Tolkienov Pjev Ainura". Nova akropola: za novog čovjeka i novi svijet. Zagreb: Algoritam (objavljeno 2002). Pristupljeno 16. 1. 2023.
  3. ^ Tolkien, J. R. R. (2020). "Silmarillion". FLIP HTML5. Zagreb: Lumen izdavaštvo.