Akira Kurosawa

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Akira Kurosawa
Example alt text
Akira Kurosawa
Rođenje

23. mart 1910.

Tokio, Japan
Smrt

6. septembar 1998.

Tokio, Japan

Akira Kurosawa (japanski: 黒澤 明; 23. mart 1910. - 6. septembar 1998.) je bio japanski režiser. Smatra se jednim od najvažnijih i najuticajnijih filmskih stvaralaca u historiji kinematografije. Kurosawa je režirao 30 filmova u karijeri dugoj 57 godina.

Kurosawa je ušao u japansku filmsku industriju 1936. godine, nakon kratke karijere kao slikar. Nakon godina rada na brojnim filmovima kao asistent režije i scenarista, debitovao je kao režiser 1943. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, sa popularnim akcionim filmom "Sanshiro Sugata" (poznatiji kao Judo saga). Nakon rata, hvaljenim filmom "Pijani anđeo" 1948. godine, u kojem je Kurosawa dao glavnu ulogu dotad nepoznatom glumcu Toshiru Mifunu, je zacimentirao ugled režisera kao jedan od najvažnijih mladih filmskih stvaralaca u Japanu. Njih dvojica će surađivati u još 15 filmova. Njegova supruga Yoko Yaguchi je glumila u jednom od njegovih filmova.

Rashomon, koji je premijerno prikazan u Tokiju u augustu 1950. godine i u kojem je glumio Mifune, je postao 10. septembra 1951. godine dobitnik Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i naknadno je pušten u Evropi i Sjevernoj Americi. Komercijalni i kritički uspjeh ovog filma otvorio je zapadno tržište filmovima iz japanske filmske industrije, što je dovelo do međunarodnog priznanja ostalih japanskih autora. Tokom 1950-ih i ranih 1960-ih, Kurosawa je režirao jedan film godišnje, uključujući i veliki broj visoko cijenjenih filmova kao što su "Ikiru" (1952.), "Sedam samuraja" (1954.) i "Yojimbo" (1961.). njegovi kasniji radovi uključuju filmove "Kagemusha" (1980.) i "Ran" (1985.). Nastavljao je osvajati nagrade, uključujući i Zlatnu palmu za "Kagemushu", više u inostranstvu nego u Japanu.

Godine 1990. dobio je Oscara za životno djelo. Od AsianWeek magazina i CNN-a je posthumno dobio nagradu kao "jedan od pet ljudi koji su najviše doprinijeli poboljšanju Azije u proteklih 100 godina".

Život i karijera[uredi | uredi izvor]

Djetinjstvo i mladost (1910. - 1935.)[uredi | uredi izvor]

Kurosawa je rođen 23. marta 1910. godine u Oimachi u Omori okrugu u Tokiju. Njegov otac Isamu, član bivše samurajske porodice, radio je kao direktor srednje škole za tjelesni odgoj, dok je njegova majka Shima došla iz trgovačke porodice u Osaki. Akira je bio osmo i najmlađe dijete umjereno bogate porodice, sa četiri brata i tri sestre. Pored promocije fizičke vježbe, Isamu Kurosava je bio otvoren za zapadnu tradiciju i smatrao je pozorište i filmove obrazovnim vrlinama. On je ohrabrivao svoju djecu da gledaju filmove; mladi Akira je svoj prvi film pogledao u dobi od 6 godina. Važan formativni uticaj je bio njegov učitelj iz osnovne škole Tachikava, čija je progresivna obrazovna praksa zapalila u njegovom mladom učeniku prvu ljubav prema crtežu, a zatim interes za obrazovanje u cjelini. U ovom trenutku, Akira je također studirao kaligrafiju i kendo mačevanje.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Sanshiro Sugata (1943)
  • The Most Beautiful (1944)
  • Sanshiro Sugata Part II aka Judo Saga 2 (1945)
  • They Who Step on the Tiger's Tail (1945)
  • No Regrets for Our Youth (1946)
  • One Wonderful Sunday (1946)
  • Drunken Angel (1948)
  • The Quiet Duel (1949)
  • Stray Dog (1949)
  • Scandal (1950)
  • Rashomon (1950)
  • The Idiot (1951)
  • Ikiru aka To Live (1952)
  • The Seven Samurai (1954) (sedam samuraja)
  • Record of a Living Being aka I Live in Fear (1955)
  • The Throne of Blood aka Spider Web Castle (1957)
  • The Lower Depths (1957)
  • The Hidden Fortress (1958)
  • The Bad Sleep Well (1960)
  • Yojimbo aka The Bodyguard (1961)
  • Sanjuro (1962)
  • High and Low aka Heaven and Hell (1963)
  • Red Beard (1965)
  • Dodesukaden (1970)
  • Dersu Uzala (1975)
  • Kagemusha aka Shadow Warrior (1980)
  • Ran (1985)
  • Dreams aka Akira Kurosawa's Dreams (1990)
  • Rhapsody in August (1991)
  • Madadayo aka Not Yet (1993)


Nagrade[uredi | uredi izvor]

AMERIČKA FILMSKA AKADEMIJA

  • 1975- Najbolji strani film Dersu Uzala
  • 1990- Počasni oskar za životno djelo

FILMSKI FESTIVAL U BERLINU

  • 1959- Najbolja režija The Hidden Fortress (1959)

BRITANSKA FILMSKA AKADEMIJA

FRANCUSKA FILMSKA AKADEMIJA

  • 1980- Najbolji strani film Kagemusha

FILMSKI FESTIVAL U KANU

  • 1980- Najbolji film Kagemusha

NATIONAL BOARD OF REVIEW

  • 1951- Najbolja režija Rashomon
  • 1985- Najbolja režija Ran

UDRUŽENJE KRITIČARA NJU JORKA

  • 1985- Najbolji strani film Ran

VENECIJANSKI FILMSKI FESTIVAL

  • 1951- Najbolji film Rashomon
  • 1954- Najbolja režija Sedam samuraja
  • 1982- Počasna nagrada za životno djelo

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Akira Kurosawa