Alžir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Narodna Demokratska Republika Alžir
الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبي (ar)
ⵟⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵜⴰⵎⴻⴳⴷⴰⵢⵜ ⵜⴰⵖⴻⵔⴼⴰⵏⵜ ⵜⴰⵣⵣⴰⵢⵔⵉⵜ (ber)
Zastava Alžira Grb Alžira
Zastava Grb
Uzrečicaبالشعب وللشعب
(bs: Od naroda i za narod)
HimnaKassaman
Položaj Alžira
Glavni grad Alžir
36°46′N 3°03′E / 36.767°N 3.050°E / 36.767; 3.050
Najveći grad Alžir
Službeni jezik arapski, tamazight
Državno uređenje Republika
 -  Predsjednik Abdulaziz Buteflika
 -  Predsjednik vlade Abdelmalek Sellal
Nezavisnost od Francuske 
 -  Priznato 5. juli 1962 
Površina
 -  Ukupno 2.381.740 km2 (11. na svijetu)
 -  Vode (%) -%
Stanovništvo
 -  Ukupno (2008) 34.459.729 (37. na svijetu)
 -  Gustoća stanovništva 14,5/km2 (168. na svijetu)
BDP (PKM) 2008
 -  Ukupno $233 milijardi (38. na svijetu)
 -  Per capita $4,588 
Gini (1995) 35.3 (?. na svijetu)
HDI (2007) 0.733 (medijum) (104. na svijetu)
Valuta Alžirski dinar (DZD)
Vremenska zona (UTC+1)
Topografija
 -  Najviša tačka Tahat
3 003 m
 -  Najveće jezero nema
- km2
 -  Najveća rijeka Chelif
690 km
Internetska domena .dz
Pozivni broj +213

Alžir (arapski: الجزائر al-Jazā'ir; Tamazight: ⴷⵣⴰⵢⴻⵔ; francuski: Algérie), službeno Narodna Demokratska Republika Alžir, je suverena država koja se nalazi u sjevernoj Africi na obali Sredozemnog mora. Sa površinom od 2.381.741 km2, Alžir je deseta najveća država na svijetu i najveća država Afrike. Graniči se sa Tunisom na sjeveroistoku, sa Libijom na istoku, Marokom na zapadu, Zapadnom Saharom, Malijem i Mauritanijom na jugozapadu i Nigerom na jugoistoku, dok na sjeveru izlazi na Sredozemno more. Alžir se sastoji od 48 pokrajina i 1.541 okruga.

Od antičkih vremena, teritorija današnjeg Alžira je bila u sastavu mnogih carstava, među kojima su Numidija, Fenicija, Kartaga, Rimsko carstvo, Vandali, Bizantijsko carstvo, Omejadski halifat, Abasidski halifat, Idrisidski sultanat, Aglabidski emirat, Rustamidsko carstvo, Fatimidski halifat, Ziridski emirat, Hamadidsko carstvo, Almoravidsko carstvo, Almohadski halifat, Osmanlijsko carstvo i Francusko kolonijalno carstvo. Berberi se smatraju autohtonim stanovnicima Alžira. Nakon muslimanskog osvajanja sjeverne Afrike, većina autohtonih stanovnika je prešla na islam. Stoga, iako je većina Alžiraca berberskog porijekla, većina se identifikuje arapskim identitetom. Masovno, Alžirci su mješavina Berbera i Arapa, Turaka, Afrikanaca i Andaluzijaca.

Alžir je regionalna i srednja sila. Ova afrička država snabdjeva Evropu velikim količinama prirodnog plina, pa joj je izvoz energije okosnica ekonomije. Prema OPEC-u, Alžir je 17. država u svijetu po najvećim rezervama nafte i druga u Africi, dok je 9. država u svijetu po najvećim rezervama plina. Njegova naftna kompanija Sonatrach je najveća kompanija u Africi. Alžir ima jednu od najvećih vojsci u Africi i najveći vojni budžet na kontinetu; većina alžirskog oružja se uvozi u Rusiju, sa kojom je bliski saveznik. Alžir je članica Afričke unije, Arapske lige, OPEC-a, Ujedinjenih nacija i jedan od osnivača Magrebske unije.

Vlada[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Politička uprava[uredi | uredi izvor]

Alžir se sastoji od 48 vilajeta.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Alžir

Alžir se nalazi na sjeveru Afrike. Uz samo primorje nalaze se plodne doline. Tu se nalaze najveće površine za proizvodnju pšenice, žitarica, agruma, te brojni privredni centri. Pošto je to najrazvijeniji dio zemlje, on je i najnaseljeniji. Taj dio ima pogodnu mediteransku klimu. Gotovo odmah, tu se nalaze planine masiva Atlas. Na nešto malo većim nadmorskim visinama je izmijenjena mediteranska te umjerena kontinentalna. Najviši vrh je 2328 m. Južno od planina Atlasa prevladava pustinjska i polupustinjska klima. Na jugozapadu su planine Ahagar i Tasilni Adžar. Najviši vrh Ahagara je istovremeno i najveći vrh Alžira. Zove se Tahat i visok je 2920 m. Glavni grad je istoimeni Alžir. Ostali gradovi su Oran, Skikida, Timsen, Mostaganem, Anaba, Konstantin. U unutrašnjosti su El Uel, Uargia, Džanat, Bešer... Površina Alžira iznosi 2.282.000 km2 i ima oko 32 miliona stanovnika.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Najrazvijenije privredne grane su rudarstvo i industrija a manje poljoprivreda. Alžirska država se razvija u obliku socijalizma ali se postepeno preobražava u kapitalističko društvo. Izvršena je nacionalizacija osnovnih grana kao i većine francuskih posjeda. Poljoprivreda: agrumi, voće, pšenica, žitarice, uljane palme, pamuk. Alžir ima sljedeće industrijske grane: industriju vađenja nafte, i u okviru toga rafinerije nafte; termoelektrane, metalnu industriju, tekstilnu industriju, hemijsku industriju, prehrambenu industriju, proizvodnju čelika i željeza, prerada nafte i prirodnog gasa. U rudarstvu su zastupljene proizvodnje ruda bakra, gvožđa, cinka, mangana, olova, uranova ruda,; zatim: kameni ugalj, dijamanti, sumpor.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Oko 80% stanovnika su Arapi, 18% Berberi, te Francuzi i Jevreji. Islam ispovjeda 99% stanovnika, dok su ostalih 1% pripadnici kršćanstva i judaizma.[1]

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The World Factbook – Algeria". Central Intelligence Agency (CIA). 4. 12. 2013. Pristupljeno 14. 1. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]