Al-Zarrar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Al-Zarrar
Svojstva
Posada4
Dužina9.50 m
Širina3.30 m
Visina2.5 m
Težina44 t
Oklop i naoružanje
Oklopmodularni kompozitni, ekplozivno-reaktivni oklop
Osnovno naoružanje125 mm top
Sekundarno naoružanje1x mitraljez 7.62 mm
1x mitraljez 12.7 mm
Pokretljivost
PogonKMDB 12-cilindrični dizelski motor
730 KS
Brzina na cesti65 km/h
Snaga/težina18.3 ks/tona
Domet450 km

Al-Zarrar je pakistanski glavni borbeni tenk druge generacije koji zapravo predstavlja modernzaciju kineskih Type 59 tenkova. Trenutno jedini korisnik ovog tenka je pakistanska vojska. Službeno je uveden u operativnu upotrebu 2004. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Uslijed toga što je pakistanska vojska imala veliki broj već zastarjelih tenkova Type 59 porijekla iz Kine, odlučeno je 1990. godine da se krene u projekat njihove modernizacije koji će izvoditi kompanija Heavy Industries Taxila (HIT). Ideja je bila poboljšati sisteme naoružanja, mobilnost i zaštite tenka Type 59 kao djelić troškova potrebnih za moderni glavni borbeni tenk. Prva faza nadogradnje je završena 1997. godine. Druga faza radova je započeta 1998. godine kada je HIT već radio na razvoju i testiranju novog tenka, ovaj posao modernizacije Type 59 tenka je obuhvatao oko 50 različtih modifikacija što je rezultiralo trima prototipovima sa veoma malim razlikama u specifikacijama (naprmijer SUP). U tenk su ugrađeni brojni sistemi koje HIT napravio za potrebe novog tenka Al-Khalid. Protipovi su prošli opsežna testiranja od strane HIT-a i pakistanske vojske, tako da je tenk usvojen pod nazivom Al-Zarrar.

Sredinom 2004. godine bio je očekivan izvoz 50 ovih tenkova u druge zemlje.[1] Al-Zarrar predstvalja jedan moderni glavni borbeni tenk koji je proizašao iz programa modernizacije već zastarjelih Type 59 tenkova, pa je stoga bila i ponuđena opcija drugim zemljama da modernizuju svoj postojeće flote Type i T-54/55 tenkova.

Opis tenka[uredi | uredi izvor]

Naoružanje[uredi | uredi izvor]

Glavno naoružanje tenka predstavlja glatkocijevni top kalibra 125 mm čija je cijev hromirana. Top ima mogućnost ispaljivanja različitih tipova municije kao što su APFSDS, kumulativna i visokoeksplozivna zrna, ali i navođene protivoklopne projektile i projektile od osiromašenog uranija poznate kao Naiza 125 mm. Naiza projektili imaju mogućnost probijanja RHA oklopa debljine od 550 mm sa udaljenosti od 2 km. Top se puni na osnovu poluautomatskog punjača topova, stabilizacija cijevi se vrši u dvije osi. Tenk je opremljen termovizijom koja je integrisana u SUP i laserskim daljinometrom.

Sekundarno naoružanje tenka predstavljaju mitraljez 12.7 mm postavljen na krovu kupolu u svrhu PZO kojim se može upravljati iz unutrašnjosti tenka i drugi mitraljez kalibra 7.62 mm koji je postavljen koaksijalno.

Pokretljivost[uredi | uredi izvor]

Al-Zarrar pokreće 12-cilindrični tečnošću hlađeni dizelski motor snag 730 KS (540 kW). Borbena masa tenka iznosi 40 tona.

Oklop[uredi | uredi izvor]

Tenk koristi modularni kompozitni i eksplozivno-reaktivni oklop što daje poboljšanu zaštitu od navođenih protivoklopnih raketa, mina, raketnih bacača i drugih sistema. Tenk je također opremljen domaćim ATCOP LTS-1 sistemom upozoravanja od laserskog zračenja. Tenk je opremljen bacačima dimne zavjese koji se nalaze na bočnim stranama kupole tenka i automatskim protivpožarnim sistemom.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "50 Al Zarrar tanks to be exported this year". Dawn. 15. 1. 2003. Pristupljeno 31. 7. 2015.
  2. ^ "Pakistan and China to jointly market Al Khalid tank".
  3. ^ "Pakistan Land Forces military equipment and vehicles Of Pakistani Army".