Alakazam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alakazam
Opći podaci
Japansko imeフーディン Fūdin
Redni broj65
Generacijaprva
VrstaPsihički
Stepen2.
Razvio se izKadabra
Razvija se u-
Razvojrazmjena
Visina1,5 m
Težina48,0 kg
SposobnostSinhronizacija (Synchronize)/Unutrašnji fokus (Inner Focus)

Alakazamovo ime česta je fraza u mađioničarskom svijetu. Zapravo, cijelu evolucijski lanac tvori "čaroliju" koja je nama poznata kao "Abrakadabra Alakazam !". Tu obitelj čine Abra, Kadabra i sam Alakazam. Alakazamovo japansko ime referira na francuskog mađioničara Jeana Eugènea Roberta-Houdina ili njegovog imenjaka Harryja Houdinija.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Alakazam jako sliči na lisicu, no nakon evolucije gubi gusti rep koji je imao kao Kadabra. Stoji na dvije noge i u rukama uvijek drži dvije srebrne kašike što vuče sličnost sa telepatom Uriom Gellerom koji navodno može savijati kašike pomoću njegovih moždanih vijuga. Kao što je višenu u prvom Pokémon filmu, te se kašike saviju samo kada Alakazama napadne vrlo snažan psihički Pokémon, u filmu je to bio Mewtwo. Djelovi Alakazamovog tijela su smeđi, no dominantna boja je zlatna. Alakazam nosi jako duge zlatne brkove - no to ne isključuje postojanje ženskih Alakazama, koji u Diamon & Pearl videoigrama, imaju znatno manje brkove.

Alakazamov mozak je najjači od svih Pokémona. Rečeno je da mu je IQ veći od 5,000. Može nadraditi superračunar i memorisati sve što vidi. Ima sposobnost da izračuna velik broj informacija kako bi dobio prednost nad svojim protivnikom (uporedi sa Metagrossom). No, njegov veliki mozak je pretežak za njegovu glavu i vrat, pa Alakazam mora koristiti svoje psihičke moći da drži glavu na mjestu i kako bi mogao micati određene dijelove vlastitoga tijela. Njegovo tijelo je glavna Alakazamova slabost, no ne mora se previše brinuti jel njegove mentalne sposobnosti nadvladaju njegove neprijatelje prije nego što napadnu.

Kada zatvori oči, njegova ostala osjetila se dramatično izoštre, što je njegov način pripremanja za napad.


Nedovršeni članak Alakazam koji govori o Pokémonima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.