Alan Ford (lik iz stripa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Alan Ford Logo.gif
Alan Ford
Naslovna stranica prve epizode stripa Alan Ford.
Naslovna stranica prve epizode stripa Alan Ford.
Pravo ime Alan Ford
Uloga Tajni agent Grupe TNT
Prvo pojavljivanje 1. epizoda (Grupa TNT)
Dob 25 godina
Visina 180 cm
Težina 62 kg


Alan Ford jedan je od glavnih junaka istoimenog stripa. Član je Grupe TNT od prve epizode stripa.

Opis lika[uredi | uredi izvor]

Alan je stidljiv, pošten, skroman i prije svega naivan mladi čovjek, bez roditelja i rodbine. Odrastao je u sirotištu. Totalni je gubitnik. Opisan je kao lik kojeg odlikuju izrazito pozitivne osobine, čime predstavlja suštu suprotnost njegovom pretpostavljenom Broju 1.

Nosi plavu majicu i plave hlače, što odlično stoji uz njegovu plavu kosu i plave oči.

Priča o Alanu Fordu[uredi | uredi izvor]

Priča o Alanu započinje u jedno rano njujorško jutro, kada je u reklamnoj agenciji Alan Ford zazvonio telefon... Alan, do tada neuspješni stručnjak za reklamu, je ugovorio svoj prvi posao, no otišao je na pogrešnu adresu i stigao u cvjećarnicu u 6. aveniji. Tamo greškom biva zamijenjen za pojačanje u vidu novog agenta. Nakon "provjere" od strane ostalih agenata, biva primljen za stalnog člana grupe TNT.

Alanove ljubavi[uredi | uredi izvor]

Alan je veoma zaljubljive prirode, ali istovremeno i veoma nesretan u ljubavi. U svakoj zgodnoj djevojci veoma brzo pronađe ljubav svoga života. U stripu se, na ovaj ili onaj način, vezivao za više djevojaka, koje su mu (ili nisu) uzvraćale ljubav.

Neke od Alanovih ljubavi su:

  • Bessie - zapravo i nije prava ljubav. Bessie je kćerka Alanove gazdarice kod koje je stanovao prije svoga dolaska u Grupu TNT. Iako je djevojka očajnički zaljubljena u njega, Alan joj ne uzvraća ljubav, nego na sve moguće načine pokušava pobjeći od nje.
  • Margot - crnokosa špijunka sa plavim pramenom koju Alan sreće još u prvom broju i odmah se zaljubljuje u nju. Margot često koristi Alanovu naivnost, pa uspijeva na taj način preokrenuti situaciju u svoju korist.
  • Brenda - djevojka koju je Alan upoznao u epizodi broj 39 "Dobra stara vremena". Kćerka je Sterlinga, prevaranta koji gine, nakon čega Brenda biva smještena u ustanovu kod sestara milosrdnica do svoje 21. godine. Zaljubljeni Alan koristi svaki slobodni trenutak kako bi proveo sa njom. Nakon što je uspio da skupi dovoljno novca kako bi platio kauciju za nju, dobija pismo iz kojeg saznaje da je ona otišla sa bogatim gospodinom koji je platio njenu slobodu iz socijalne ustanove.
  • Linda - nepismena djevojka. Alan je upoznaje u epizodi "Frit i Frut". Odmah se zaljubljuju jedno u drugo, no na žalost, Linda otputuje u Kanadu jer je njen otac tamo našao posao. Dugo nakon toga se dopisuju, a iako nije znala pisati, Linda u Kanadi pokušava naučiti tajne te vještine. Nakon što nauči pisati, i prestane slati Alanu pisma nalik na Loto - sa križićima umjesto slova, Linda prekida sa Alanom i odlazi dalje živjeti sa svojim učiteljem.


Speech balloon.svg Nedovršeni članak Alan Ford (lik iz stripa) koji govori o stripovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.