Albert II, knez Monaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Albert II
Albert II, Prince of Monaco.jpg
Knez Monaka
Vladavina od 6. aprila 2005
Prethodnik Rainier III
Presumirani nasljednik Caroline, princeza od Hanovera
Supružnik Charlene Wittstock
Djeca vanbračna:
Jazmin Grace Grimaldi
Alexandre Coste
Dinastija Polignac-Grimaldi
Otac Rainier III, knez Monaka
Majka Grace Kelly
Rođenje 14. mart 1958

Albert II (punim izvornim imenom Albert Alexandre Louis Pierre; rođen 14. marta 1958. godine) je trenutni monegaški monarh i glava porodice Grimaldi.

Djetinjstvo i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođen je kao prvi sin kneza Rainiera III i glumice Grace Kelly. Knez ima jednu stariju sestru, princezu Caroline, i jednu mlađu sestru, princezu Stéphanie. Kao jedini sin kneževskog para, od rođenja do nasljeđivanja monegaškog trona nosio je titulu nasljednog kneza od Monaka.

Završio je Srednju školu Albert I i zatim se upisao na koledž Amherst u Massachusettsu, gdje je studirao političke nauke, ekonomiju, muziku i englesku književnost. U mladosti je bio uspješan sportist; učestvovao je na svim Zimskim olimpijskim igrama od 1988. do 2002. godine.

Namjesništvo[uredi | uredi izvor]

Dana 7. marta 2005. godine Albertov otac je primljen u bolnicu i ubrzo smješten na intenzivnu njegu. Dana 31. marta monegaška palača objavila je da će Albert, nasljedni knez od Monaka, preuzeti dužnosti regenta i obavljati suverenske dužnosti koje njegov otac više nije bio u mogućnosti ispunjavati.

Kako se zdravlje ostarjelog kneza sve više pogoršavalo, pitanje Albertovog zakonskog potomstva je postajala javna i politička briga. Statut Monaka davao je pravo na tron samo zakonskim potomcima prethodnog kneza - Rainierova sestra je tako izgubila pravo na nasljedstvo čim je njen brat preuzeo tron. [1] Ako bi tron naslijedio Albert i umro bez zakonskog potomstva, prema tom zakonu izumrla bi dinastija Grimaldi i Monako bi prestao biti nezavisna kneževina - postao bi francuski protektorat. Statut jeste, međutim, dozvoljavao knezu da usvoji nasljednika, ali tek nakon što knez navrši pedeset, a posvojenik 21 godinu. Ovaj zakon ukinut je 2. aprila 2005. godine i donesen je Kneževski zakon 1.249, koji omogućava braći i sestrama kneza da ga naslijede ukoliko on nema djece, po pravilu primogeniture, s tim da braća imaju prednost nad sestrama. [1] U oktobru 2005. godine ovaj zakon je postao važeći, kada ga je priznala Francuska. Novi zakon vratio je Albertove sestre i njihove potomke u nasljedni niz, ali je onemogućio Albertu da posvoji nasljednika.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Monegaška kneževska porodica
Coat of arms of Monaco.svg

Albertovo regentstvo je trajalo jedva sedmicu dana; knez Rainier III umro je 6. aprila 2005. godine i 47-godišnji Albert je postao knez Monaka. Nakon tri mjeseca tradicionalnog perioda tugovanja za umrlim monarhom, 12. jula 2005. godine Albert je proglašen monarhom, a Albertova vladavina službeno je započela nakon mise održane u katedrali Saint Nicholas. Dana 19. novembra 2005. godine Albert je formalno ustoličen u ceremoniji kojoj su prisustvovale njegove sestre, tetka Antoinette i sestrići, zajedno sa nekoliko članova šire rodbine i stranih kraljevskih poslanika.

Pitanje braka i nasljednika[uredi | uredi izvor]

Knez Albert II još uvijek nije oženjen i nema zakonske djece koji bi mu bili nasljednici. Iako je privukao dosta pažnje svojim vezama sa poznatim glumicama i modelima, njegova odluka da se ne ženi dovela je do sumnji da je homoseksualac. Knez ove navode odlučno opovrgava i već je priznao očinstvo dvoje vanbračne djece, nakon što su njihove majke to uspješno zatražile sudskim putem. Dana 23. juna 2010. godine, nakon četiri godine veze s južnoafričkom plivačicom, Charlene Wittstock, knez je objavio njihove zaruke. Par se vjenčao 1. jula 2011. godine. Knez i kneginja nemaju djece.[2][3]

Sve dok knez Albert II ne dobije dijete s kneginjom, njegova starija sestra Caroline, supruga princa od Hanovera, ostaje prijestolonasljednica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Statut Monaka Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "satutmonaka" defined multiple times with different content
  2. ^ Princ Albert od Monaka ženi plivačku šampionku
  3. ^ Le Palais princier de Monaco a annoncé les fiançailles de S.A.S. le Prince Albert II de Monaco avec Mademoiselle Charlène Wittstock (zvanična stranica)