Albert II, knez Monaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Albert II
Albert II Prince of Monaco Senate of Poland 02 (cropped).JPG
Knez Monaka
Vladavinaod 6. aprila 2005
PrethodnikRainier III
Presumirani nasljednikCaroline, princeza od Hanovera
SupružnikCharlene Wittstock
Djecavanbračna:
Jazmin Grace Grimaldi
Alexandre Coste
DinastijaPolignac-Grimaldi
OtacRainier III, knez Monaka
MajkaGrace Kelly
Rođenje (1958-03-14) 14. mart 1958 (63 godine)

Albert II (punim izvornim imenom Albert Alexandre Louis Pierre; rođen 14. marta 1958. godine) je trenutni monegaški monarh i glava porodice Grimaldi.

Djetinjstvo i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođen je kao prvi sin kneza Rainiera III i glumice Grace Kelly. Knez ima jednu stariju sestru, princezu Caroline, i jednu mlađu sestru, princezu Stéphanie. Kao jedini sin kneževskog para, od rođenja do nasljeđivanja monegaškog trona nosio je titulu nasljednog kneza od Monaka.

Završio je Srednju školu Albert I i zatim se upisao na koledž Amherst u Massachusettsu, gdje je studirao političke nauke, ekonomiju, muziku i englesku književnost. U mladosti je bio uspješan sportist; učestvovao je na svim Zimskim olimpijskim igrama od 1988. do 2002. godine.

Namjesništvo[uredi | uredi izvor]

Dana 7. marta 2005. godine Albertov otac je primljen u bolnicu i ubrzo smješten na intenzivnu njegu. Dana 31. marta monegaška palača objavila je da će Albert, nasljedni knez od Monaka, preuzeti dužnosti regenta i obavljati suverenske dužnosti koje njegov otac više nije bio u mogućnosti ispunjavati.

Kako se zdravlje ostarjelog kneza sve više pogoršavalo, pitanje Albertovog zakonskog potomstva je postajala javna i politička briga. Statut Monaka davao je pravo na tron samo zakonskim potomcima prethodnog kneza - Rainierova sestra je tako izgubila pravo na nasljedstvo čim je njen brat preuzeo tron.[1] Ako bi tron naslijedio Albert i umro bez zakonskog potomstva, prema tom zakonu izumrla bi dinastija Grimaldi i Monako bi prestao biti nezavisna kneževina - postao bi francuski protektorat. Statut jeste, međutim, dozvoljavao knezu da usvoji nasljednika, ali tek nakon što knez navrši pedeset, a posvojenik 21 godinu. Ovaj zakon ukinut je 2. aprila 2005. godine i donesen je Kneževski zakon 1.249, koji omogućava braći i sestrama kneza da ga naslijede ukoliko on nema djece, po pravilu primogeniture, s tim da braća imaju prednost nad sestrama.[1] U oktobru 2005. godine ovaj zakon je postao važeći, kada ga je priznala Francuska. Novi zakon vratio je Albertove sestre i njihove potomke u nasljedni niz, ali je onemogućio Albertu da posvoji nasljednika.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Albertovo regentstvo je trajalo jedva sedmicu dana; knez Rainier III umro je 6. aprila 2005. godine i 47-godišnji Albert je postao knez Monaka. Nakon tri mjeseca tradicionalnog perioda tugovanja za umrlim monarhom, 12. jula 2005. godine Albert je proglašen monarhom, a Albertova vladavina službeno je započela nakon mise održane u katedrali Saint Nicholas. Dana 19. novembra 2005. godine Albert je formalno ustoličen u ceremoniji kojoj su prisustvovale njegove sestre, tetka Antoinette i sestrići, zajedno sa nekoliko članova šire rodbine i stranih kraljevskih poslanika.

Pitanje braka i nasljednika[uredi | uredi izvor]

Knez Albert II još uvijek nije oženjen i nema zakonske djece koji bi mu bili nasljednici. Iako je privukao dosta pažnje svojim vezama sa poznatim glumicama i modelima, njegova odluka da se ne ženi dovela je do sumnji da je homoseksualac. Knez ove navode odlučno opovrgava i već je priznao očinstvo dvoje vanbračne djece, nakon što su njihove majke to uspješno zatražile sudskim putem. Dana 23. juna 2010. godine, nakon četiri godine veze s južnoafričkom plivačicom, Charlene Wittstock, knez je objavio njihove zaruke. Par se vjenčao 1. jula 2011. godine. Knez i kneginja nemaju djece.[2][3]

Sve dok knez Albert II ne dobije dijete s kneginjom, njegova starija sestra Caroline, supruga princa od Hanovera, ostaje prijestolonasljednica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Statut Monaka Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "satutmonaka" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem
  2. ^ "Princ Albert od Monaka ženi plivačku šampionku". Arhivirano s originala, 25. 6. 2010. Pristupljeno 23. 6. 2010. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Le Palais princier de Monaco a annoncé les fiançailles de S.A.S. le Prince Albert II de Monaco avec Mademoiselle Charlène Wittstock Archived 2010-06-26 na Wayback Machine (zvanična stranica)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]