Albert Misak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Albert Misak i Edek Bartz

Albert Misak (rođen u Beču 1947. godine) jest muzičar, glumac i televizijski tehničar jevrejskog porijekla iz Austrije. S Edekom Bartzom osnovao je jidiški duo Geduldig un Thimann. Uz svoj angažman u Austriji, van zemalja njemačkog govornog područja zapažen je i po ulozi draguljara Mordecaija Wulkana u filmu Schindlerova lista (1993).[1]

Muzička karijera Alberta Misaka obilježena je saradnjom sa školskim prijateljem Edekom Bartzom koji je rođen u kampu u Sovjetskom Savezu 1946. godine. Potaknuti muzičkim stvaralaštvom njujorškog rabina Shloma Carlebacha, Misak i Bartz počeli su istraživati svoje jevrejsko porijeklo. U šezdesetim su dvojica prijatelja radili kao elektrotehničari ili prodavači muzičkih ploča, a naveče i vikendom su i svirali muziku. Godine 1966. osnovali su i muzičku grupu Les Sabres. Inspirirani filmom Yidl mitn Fidl počeli su istraživati jevrejsku jidiš muziku uz učenje jidiša. Tada su odabrali djevojačka prezimena svojih majki, Geduldig un Thimann, kao naziv svoga dua. Njihove majke su sa zabrinutošću posmatrale ovu odluku bojeći se reakcija javnosti i otvorenog nasilja zbog javnog pokazivanja jevrejskog identiteta u rigidnoj klimi poslijeratne Austrije.

Duo se etablirao i objavio više albuma kroz 1970-e da bi prestao nastupati 1986, a posljednju zajedničku ploču objavili su 1992. Naredne godine Misak je angažiran da glumi u filmu Schindlerova lista nakon čega se seli u London, a zatim u New York gdje se gotovo u potpunosti povlači iz javnoga života. Godine 2015. Misak i Bartz darovali su svoje zbirke fotografija, letaka, novinskih tekstova i plakata Gradskoj biblioteci u Beču, a 2016. predstavili su reizdanje svog albuma u Jevrejskom muzeju u Beču.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ James Klarke: Steven Spielberg: The Pocket Essential Guide, 2004, S. 108