Albrecht Dürer

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Albrecht Dürer
Example alt text
Autoportret
Rođenje

21. maj 1471.

Nürnberg, Njemačka
Smrt

6. april 1528.

Nürnberg, Njemačka

Albrecht Dürer (21. maj 1471. - 6. april 1528.) je bio slikar, grafičar i teoretičar njemačke renesanse. Rođen je u Nurnbergu. Durer je postao ugledan i uticajan majstor u Evropi u svojim dvadesetim godinama zbog svog visokokvalitetnog drvoreza. Bio je u komunikaciji sa glavnim italijanskim umjetnicima svog vremena, uključujući i Raphaela, Giovannia Bellinija i Leonarda da Vincija, a od 1512. godine je bio pod pokroviteljstvom cara Maksimilijana I.

Njegov ogroman opus obuhvata gravure, oltarne slike, portrete, autoportrete, akvarele i knjige. Drvorezi su rađeni gotičkim stilom. Njegove poznate gravure obuhvataju vitezove, smrt i đavola. Njegovi akvareli ga smještaju kao jednog od prvih evropskih pejzažnih umjetnika, dok njegovi ambiciozni drvorezi spadaju u najkvalitetnije radova toga vremena.

Uvođenjem klasičnih motiva u sjevernoevropsku umjetnost, osigurao je ugled kao jedna od najvažnijih figura sjevernoevropske renesanse. Ovo je pojačano njegovom teorijskom raspravom, koja uključuje principe matematike, perspektive i idealne proporcije.

Rani život (1471. - 1490.)[uredi | uredi izvor]

Durer je rođen 21. maja 1471. godine kao treće dijete i drugi sin svojih roditelja koji su imali osamnaestoro djece. Njegov otac Albrecht Durer Stariji je bio uspješan zlatar koji se 1455. godine preselio u Nurnberg iz Ajtosa u blizini Gyula u Mađarskoj. Njemački naziv Durer je prevod sa mađarskog Ajtos. Albert Durer je zajedno sa svojim ocem promijenio prezime u Durer kako bi se prilagodili lokalnom nurnberškom dijalektu. Albrecht Durer Stariji se oženio Barbarom Holper, kćerkom svog majstora, kada je postao majstor 1467. godine.

Durerov kum je bio Anton Koberger, koji je napustio zlatarstvo kako bi postao štampar i izdavač u godini rođenja Albrechta Durera, i ubrzo je postao najuspješniji izdavač u Njemačkoj. Na kraju svog života je posjedovao dvadeset četiri štamparije i mnoge urede u Njemačkoj i inostranstvu. Najpoznatija publikacija Kobergera je bila Nurnberška hronika objavljena 1493. godine na njemačkom i latinskom jeziku. Ona sadrži 1.809 drvoreza koje su napravljene u radionici Wolgemut. Durer ih je izgradio dok je radio zajedno sa Wolgemutom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Albrecht Dürer
Wikicitat
Wikicitat: Albrecht Dürer