Albrecht Dürer

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Albrecht Dürer
Example alt text
Autoportret
Rođenje

21. maj 1471.

Nürnberg, Njemačka
Smrt

6. april 1528.

Nürnberg, Njemačka

Albrecht Dürer (Nürnberg, 21. maj 1471. - Nürnberg, 6. april 1528.), njemački slikar i kipar

Jedan je od najvećih predstavnika renesanse. Učio je crtanje u radionici nurnberškog slikara M. Wolgemota gdje je boravio 4 godine, a 1495. prvi put odlazi u Italiju i kopira italijanske majstore. Ujedinio je italijansku ranu renesansu s ekspresivnim stilom njemačkog reformatorskog doba te došao do novih oblika izražavanja. Posezao je mitologijskim, alegoričnim i religioznim temama ali se bavio i prirodom. Njegovi akvareli krajolika, studije biljaka i životinja svjedoci su njegovog dubokog razumijevanja prirode. U radionici svog oca obučen za zlatara Dürer je do vrhunca razvio drvorez i bakrorez te svojim grafikama odlučujuće utjecao na populariziranje reformatora i humanista. Kao prvi njemački umjetnik posvetio se teoriji umjetnosti te između ostalog napisao temelje nauke o proporcijama.

Nakon povratka u Nürnberg otvara radionicu i izvodi oltarne slike i portrete, prve bakroreze i niz drvoreza „Apokalipsa“ i „Velika muka“. Nakon povratka s drugog putovanja u Italiju nastaju njegovi najvredniji bakrorezi „Vitez“, „Đavo i smrt“, „Melanholija“ i „Sveti Jeronim u ćeliji“. U posljednjoj fazi naslikao je svoj najbolji „Autoportret“ i „Četiri apostola“, te pisao traktate o slikarstvu. Njegovo ukupno djelo obuhvaća 70 slika, 900 crteža, 100 bakroreza i 350 drvoreza.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Albrecht Dürer
Wikicitat
Wikicitat: Albrecht Dürer