Alden (Norveška)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Alden
Alden Island 2011.jpg
Lua error in Modul:Location_map at line 417: Ne može se naći navedena definicija lokacijske mape. Nepostoji ni "Modul:Location map/data/Norway - Alden.PNG" niti "Šablon:Lokacijska karta Norway - Alden.PNG".
Geografija
Lokacija Sogn og Fjordane, Norveška
Površina 3,4 km2
Dužina 2,2 km
Širina 2,2 km
Najviša tačka 460 m
Država
Norveška

Alden je ostrvo u općini Askvoll u okrugu Sogn og Fjordane, Norveška.[1] Ostrvo od 3,4 kilometara leži na kopnu Sunnfjorda. Ostrvo se nalazi nekoliko kilometara zapadno od ušća Dalsfjordena, 2 kilometra istočno od ostrva Værlandet i oko 5 kilometara zapadno od ostrva Atløyna. Stanovnici ostrva žive na južnoj obali ostrva. Jedini pristup ostrvu je brod. Nepostoje redovni trajekti koji se zaustavljaju na ostrvu. Najbliža trajektna linija je na ostrvu Værlandet, oko 2,2 km na jugozapadu. Trajekt na Værlandetu putuje u selo Askvol na oko 20 kilometara na istoku.

Ostrvo je najpoznatije po svojoj 460 metra visokoj planini pod imenom Norskehesten.[2] Planina dominira na ostrvu, dajući joj vrlo strme obale. Jedina useljiva zona je na malom ravnom obalnom području na južnoj obali. Gornja planina je poznato obilježje ribarima koji su vijekovima plovili po lokalnim vodama.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alden". www.visitnorway.com (jezik: engleski). Pristupljeno 13. 10. 2017. 
  2. ^ "Norskehesten -the Norwegian horse in Vilnesfjord, Sunnfjord - Picture of Western Norway, Norway - TripAdvisor". www.tripadvisor.com. Pristupljeno 13. 10. 2017. 
  3. ^ Askheim, Svein (5. 7. 2015). "Alden". Store norske leksikon. Pristupljeno 13. 10. 2017.