Aleksandra Romanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Aleksandra Romanić (Zagreb, 14. august 1958)[1] bosanskohercegovačka je pijanistica.

U Sarajevu je bila učenica Faride Mušanović kod koje završava srednju muzičku školu. Već sa 16 godina odlazi u Moskvu gdje u prestižnoj klasi Vere Gornostaeve na Konzervatorijumu “Čajkovski” ostaje punih devet godina. Nakon toga se usavršavala na Julliardu u New Yorku kod prof. Gyorgy Sandora. Bila je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i ima bogatu koncertnu karijeru širom Evrope i S.A.D.-a. Kao solistica nastupala je sa svim velikim orkestrima bivše Jugoslavije, kao i sa Minhenskim filharmoničarima. Gostovala je na renomiranim festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Interforum Budimpešta, Maltafest, Festival Ljubljana itd. Svira djela standardne klavirske literature. Njene interpretacije muzička kritika označava kao izuzetan spoj lirizma i virtuoznosti. Za izvedbe i snimke malo poznate klavirske literature (Galuppi, Medtner, Koechlin, Zilcher) je dobila laskave kritike. Trenutno živi u Minhenu.

Aleksandra Romanić je dobitnica je velikog broja nagrada na značajnim jugoslavenskim i internacionalnim takmičenjima i svakako je jedna od najboljih pijanistkinja sa prostora bivše Jugoslavije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Washington Talk: Briefing; Honoring 'Fred the Red'". The New York Times. 1987-12-21. ISSN 0362-4331. Pristupljeno 2016-01-30.