Aleksandra Romanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Aleksandra Romanić (rođena 14. augusta 1958)[1] bosanskohercegovačka je pijanistica.

Rođena je u Zagrebu. U Sarajevu je bila učenica Faride Mušanović kod koje završava srednju muzičku školu. Već sa 16 godina odlazi u Moskvu gdje u prestižnoj klasi Vere Gornostaeve na Konzervatorijumu “Čajkovski” ostaje punih devet godina. Nakon toga se usavršavala na Julliardu u New Yorku kod prof. Gyorgy Sandora. Bila je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i ima bogatu koncertnu karijeru širom Evrope i SAD-a. Kao solistica nastupala je sa svim velikim orkestrima bivše Jugoslavije, kao i sa Minhenskim filharmoničarima. Gostovala je na renomiranim festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Interforum Budimpešta, Maltafest, Festival Ljubljana itd. Svira djela standardne klavirske literature. Njene interpretacije muzička kritika označava kao izuzetan spoj lirizma i virtuoznosti. Za izvedbe i snimke malo poznate klavirske literature (Galuppi, Medtner, Koechlin, Zilcher) je dobila laskave kritike. Trenutno živi u Münchenu.

Aleksandra Romanić je dobitnica je velikog broja nagrada na značajnim jugoslavenskim i internacionalnim takmičenjima i svakako je jedna od najboljih pijanistkinja sa prostora bivše Jugoslavije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Washington Talk: Briefing; Honoring 'Fred the Red'". The New York Times. 21. 12. 1987. ISSN 0362-4331. Pristupljeno 30. 1. 2016.