Aleksandra Romanić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aleksandra romanic.jpg

Aleksandra Romanić, bosanskohercegovačka pijanistica

Rođena je u Zagrebu (1958.). U Sarajevu je učenica Faride Mušanović kod koje završava srednju muzičku školu. Već sa 16 godina odlazi u Moskvu gdje u prestižnoj klasi Vere Gornostaeve na Konzervatorijumu “Čajkovski” ostaje punih devet godina. Nakon toga se usavršavala na Julliardu u New Yorku kod prof. Gyorgy Sandora. Bila je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i ima bogatu koncertnu karijeru širom Evrope i S.A.D.-a. Kao solistica nastupala je sa svim velikim orkestrima bivše Jugoslavije, kao i sa Minhenskim filharmoničarima. Gostovala je na renomiranim festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Interforum Budimpešta, Maltafest, Festival Ljubljana itd. Svira djela standardne klavirske literature. Njene interpretacije muzička kritika označava kao izuzetan spoj lirizma i virtuoznosti. Za izvedbe i snimke malo poznate klavirske literature (Galuppi, Medtner, Koechlin, Zilcher) je dobila laskave kritike. Trenutno živi u Minhenu.

Aleksandra Romanić je dobitnica je velikog broja nagrada na značajnim jugoslavenskim i internacionalnim takmičenjima i svakako je jedna od najboljih pijanistkinja sa prostora bivše Jugoslavije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.