Aleksandra od Grčke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aleksandra od Grčke
Supružnik Petar II, kralj Jugoslavije
Djeca Aleksandar, princ prijestolonasljednik
Dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Otac Aleksandar, kralj Grka
Majka Aspazija Manos
Rođenje 25. mart 1921
Tatoi, Grčka
Smrt 30. januar 1993
East Sussex, Ujedinjeno Kraljevstvo

Aleksandra od Grčke (kasnije poznata kao Aleksandra Karađorđević; 25. marta 1921 - 30. januar 1993) je bila posljednja jugoslavenska kraljica. Kao patrilinearni potomak grčkih i danskih monarha, prije braka je nosila titule princeze od Grčke i Danske. Bila je prva grčka princeza koja je među bližim precima imala Grke, i to sa majčine strane; njen otac, kao i većina evropskih vladara, bio je najviše njemačkog porijekla.

Roditelji su joj bili Aleksandar, kralj Grka, i Aspazija Manos, Grkinja iz građanske klase. Rođena je u kraljevskoj rezidenciji Taitoi (15 kilometara od Atene), pet mjeseci nakon smrti svoga oca koji je naslijedio grčki tron nakon što je njegov otac, Aleksandrin djed Konstantin I, zbačen i protjeran. Konstantin se vratio u Grčku i ponovo zauzeo tron mjesec dana nakon Aleksandrove smrti. Kako je vlada Aleksandrovu kratku vladavinu smatrala regentstvom, što je značilo da je Aleksandrov brak, sklopljen bez dopuštenja njegovog oca, bio nevažeći, a dijete rođeno iz njega nezakonito. Da nije proglašena nezakonitom, Aleksandra bi bila zakonska nasljednica svoga oca i kraljica Grka od trenutka svoga rođenja.

Zahvaljujući reakciji Aleksandrine nane, kraljice Sofije, u julu 1922. godine donešen je zakon koji je dozvoljavao kralju da prizna i ozakoni brakove kraljevske porodice koji su bili sklopljeni bez njegovog dopuštenja. Kralj Konstantin I je zatim izdao dekret koji je ozakonio brak između njegovog sina i Aspazije. Aleksandra je tako postala zakonito dijete prema grčkom zakonu, zajedno sa majkom dobila titulu princeze od Grčke i Danske, te oslovljavanje Kraljevska Visost, ali nije dobila pravo na grčku krunu.

Dana 20. marta 1944. udala se za jugoslavenskog kralja Petra II Karađorđevića. Kraljica Aleksandra rodila je samo jedno dijete - princ Aleksandar Karađorđević. Aleksandra nikada nije kročila na tlo Jugoslavije, zemlje čija je bila kraljica; u novembru 1945. monarhija je ukinuta bez referenduma, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala jednopartijska država pod upravom Komunističke partije. Njen muž nikada nije abdicirao, ali Aleksandra i Petar više nisu bili priznavani za kraljicu i kralja Jugoslavije. U egzilu je prvo živjela u Londonu sa svojim suprugom i sinom. Posljednje godine života provela je u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kraljica Aleksandra umrla je u East Sussexu 30. januara 1993. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]