Alfons, princ od Asturije (Trastámara)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ovo je članak o kastiljskom prijestolonasljedniku iz 15. stoljeća. Za španskog prijestolonasljednika iz 20. stoljeća, vidi Alfons, princ od Asturije (Bourbon).
Alfons
DinastijaTrastámara
OtacIvan II, kralj Kastilje
MajkaIzabela Portugalska
Rođenje1453.
Smrt5. juli 1468.

Alfons (1453 - 5. juli 1468) je bio kastiljski infant i princ od Asturije.[1]

Infant od Kastilje[uredi | uredi izvor]

Bio je jedini sin kastiljskog kralja Ivana II i njegove druge supruge, Izabele Portugalske. U trenutku njenog rođenja kastiljski prestolonasljednik je bio njegov 28-godišnji polubrat Henrik.

Godine 1454. umro je kralj Ivan II, a krunu je naslijedio Alfonsov polubrat, kralj Henrik IV, koji nije imao djece. Alfons je tako postao prijestolonasljednik. Alfons se s majkom i dvije godine starijom sestrom Izabelom preselio iz kraljevskog dvora u Arévalo.

Izabela i Alfons su se vratili na dvor nakon što je Henrikova žena 1462. godine rodila kćerku Ivanu koja je Alfonsu oduzela prijestolonasljedničku poziciju, kako bi tu dobili bolje obrazovanje. Vrlo je vjerovatno da su vraćeni na dvor kako bi ih Henrik mogao lakše kontrolirati i ne dozvoliti da se pobunjeni plemići oslone na njih. Henrik je bio izuzetno nepopularan kralj čiju su vladavinu nezadovoljni plemići zagorčavali tvrdnjama da on nije sin kralja Ivana II, a kasnije još ozbiljnije tvrdnjama da Ivana nije njegova kćerka. Alfons je stoga postao osoba oko koje se okupljala sva opozicija.

Princ od Asturije[uredi | uredi izvor]

Godine 1464. plemstvo Kastilje je prisililo Henrika da rabaštini princezu Ivanu, a infanta Alfonsa svojim prijestolonasljednikom i princom od Asturije. Kasnije je postignut kompromis po kojem bi Alfonso oženio Ivanu kako bi par vladao zajedno.

Rivalski kralj[uredi | uredi izvor]

Međutim, kralj se ubrzo predomislio i ponovo priznao svoju kćerku kao prijestolonasljednicu. Razbješnjeno plemstvo ga je simbolično zbacilo i proglasilo Alfonsa zakonitim kraljem. Trinaestogodišnji rivalski kralj se ubrzo počeo ponašati kao da je neosporivi monarh, poklanjajući zemlju i titule. Započeo je građanski rat. Godine 1467. desila se Druga bitka kod Olmeda koja nije donijela pobjedu ni Henriku ni Alfonsu.

Alfons je iznenada umro 1468. godine, najvjerovatnije od kuge, ali se, kako je to bilo često u srednjem vijeku, za njegovu smrt krivilo namjerno trovanje. U testamentu je sestru proglasio svojom nasljednicom, te su se pobunjeni plemići njoj okrenuli. Međutim, mudra Izabela je odbila preuzeti bratovu ulogu; priznala je Henrika za zakonitog kralja i preuzela krunu kao kraljica Izabela I tek kad je on umro 1474. godine.

Preci[uredi | uredi izvor]


Plemićke titule
Prethodnik:
Ivana
Princ od Asturije
1464-1468
Nasljednik:
Izabela


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alfonso, Prince of Asturias Biography - Topics referred to by the same term". pantheon.world (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 11. 2023.