Alfred Sisley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alfred Sisley
Alfred Sisley photo full.jpg
Alfred Sisley, 1882.
Rođenje 30. oktobar 1839
Pariz, Francuska
Smrt 29. januar 1899
Moret-sur-Loing, Francuska
Period Impresionizam
Vrsta umjetnosti Slikarstvo
Djela Poplava kod Port Marleya, 1876
Utjecali Claude Monet, William Turner, Camille Pissarro

Alfred Sisley (Pariz, 30. oktobar 1839. – Moret-sur-Loing, 29. januar 1899.) bio je britanski impresionistički slikar pejzaža koji je živio i slikao u Francuskoj.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Sisley je rođen u Parizu od engleskih roditelja, Williama Sisleya i Felicije Sel. Sisleyevi studentski radovi su nažalost svi izgubljeni, a za njegov trenutno najraniji rad, Lane near a Small Town veruje se da je naslikan oko 1864. god. Ranih 1860-ih studira slikarstvo u ateljeu Charlesa Glera, gdje se upoznaje sa slikarima kao što su Frédéric Bazille, Claude Monet i Auguste Renoir. Zajedno su slikali pejzaže na otvorenom kako bi što bolje realizirali pad sunčeve svjetlosti na ostale objekte u prirodi. Zahvaljujući ovom pristupu sa življim tonovima i jačim bojama, koja je tada bila inovativna, Sisleyova platna su pružala nešto što je tadašnja publika prvi put vidjela. Za razliku od njegovih impresionističkih kolega kojima je loše išlo, Sisleyu je otac pomagao i slao mu je novaca kad god bi mu zatrebalo.

Kasnijih 1860-ih ulazi u vezu sa Eugenie Lescouezec, s kojom će imati dvoje dece. Ta veza će potrajati 30 godina sve do njene smrti, tri mjeseca pre samog Sisleya 1899. godine. Sisley se nalazio u Londonu s Claudeom Monetom 1871. godine, kad je otkrio slike Williama Turnera i najverovatnije Johna Constablea. Ovo otkriće veoma je utjealo na njega kao impresionističkog slikara, i na sljedećim slikama se može videti utjecaj ovih engleskih slikara. Među impresionistima Sisley je bio u sjeni Moneta, čiji su radovi bili mnogo traženiji. Do kraja života živio je u siromaštvu i preminuo je u Moret-sur-Loing napunivši 59 godina.

Galerija[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]