Alhemičar (knjiga)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Alhemičar je roman brazilskog pisca Paula Coelhoa[1] prvi put objavljen 1988. Djelo je alegorija o španskom ovčaru Santijagu koji je krenuo na putovanje u želji da ispuni ličnu misiju. Inspiracija za djelo je bila kratka priča Jorge Luis Borges pod nazivom Priča o dva sanjara.

Djelo je napisano na portugalskom jeziku a prevedeno je na 67 jezika svijeta. Zbog toga je upisano u Ginisovu knjigu rekorda kao djelo živog autora koje je prevedeno na najviše jezika. Prodata je u 65 miliona kopija u više od 150 zemalja i tako postala jedna od najprodavanijh knjiga u historiji.

2003. godine Warner Bros. je kupio prava na ovu knjigu da je snime kao film. Međutim projekat nikad nije reliziran, navodno zbog problema oko scenarija jer je u jednom trenutku prikazana bitka sa preko 10.000 boraca, što nije poenta knjige. 2008. na Festivalu u Kanu je objavljeno je da je Harvey Weinstein kupio prava na knjigu, te da će režiser biti Laurence Fishburn. 60 miliona američkih dolara je najavljeni budžet, a i režiser i pisac se raduju saradnji.

U pozorištu Alhemičara uspješno izvodi Cornish Theatre Collective.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "COBISS/OPAC". www.cobiss.ba. Pristupljeno 14. 5. 2016.[mrtav link]