Alhemičar (knjiga)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Alhemičar je roman brazilskog pisca Paula Coelhoa prvi put objavljen 1988. Djelo je alegorija o španskom ovčaru Santijagu koji je krenuo na putovanje u želji da ispuni ličnu misiju. Inspiracija za djelo je bila kratka priča Jorge Luis Borges pod nazivom Priča o dva sanjara.

Djelo je napisano na portugalskom jeziku a prevedeno je na 67 jezika svijeta. Zbog toga je upisano u Ginisovu knjigu rekorda kao djelo živog autora koje je prevedeno na najviše jezika. Prodata je u 65 miliona kopija u više od 150 zemalja i tako postala jedna od najprodavanijh knjiga u historiji.

2003. godine Warner Bros. je kupio prava na ovu knjigu da je snime kao film. Međutim projekat nikad nije reliziran, navodno zbog problema oko scenarija jer je u jednom trenutku prikazana bitka sa preko 10.000 boraca, što nije poenta knjige. 2008. na Festivalu u Kanu je objavljeno je da je Harvey Weinstein kupio prava na knjigu, te da će režiser biti Laurence Fishburn. 60 miliona američkih dolara je najavljeni budžet, a i režiser i pisac se raduju saradnji.

U pozorištu Alhemičara uspješno izvodi Cornish Theatre Collective.