Ali Akbar Dehkhoda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ali Akbar Dehkhoda
Dehkhoda javan.jpg
Rođenje 1879.
Teheran, Iran
Smrt 9. mart 1959(1959-03-09) (79–80 god.)
Teheran, Iran

Allameh Ali Akbar Dehkhoda (perzijski: علی‌اکبر دهخدا; rođen 18799. mart 1959) je bio značajan iranski lingvista i autor najobimnijeg rječnika perzijskog jezika koji je ikada objavljen. Također se bavio politikom i postao je članom Parlamenta. Također je bio dekan na pravnom fakultetu Univerziteta u Teheranu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dehkoda je rođen u Teheranu. Kada mu je bilo 10 godina izgubio je oca. Završio je koledž političkih nauka, a stekao je i znanja o perzijskoj književnosti, te arapskom i francuskom jeziku.

1903. posjetio je Balkansko poluostrvo kao ambasador Irana, ali vratio se dvije godine kasnije i uključio u Ustavnu revoluciju Irana.

U Iranu je zajedno sa Jahangir Khanom i Ghasem Khanom izdavao novine pod nazivom Soor-e Esrafil, ali nakon dvije godine tog rada kralj Mohammad Ali Shah je ukinuo parlament i prognao liberaliste, među kojima i Dehkhodu u Evropu. Tamo je nastavio sa objavljivanjem članaka, a kada je 1911. preminuo kralj vratio se u zemlju i postao član novog parlamenta.

Sahranjen je u Shahr-e Rayu, mjestu u blizini Teherana.

Djela[uredi | uredi izvor]

Preveo je na perzisjki Monteskijev Duh zakona, i napisao djelo u 4 sveska, Poslovice i maksime, međutim njegovo najznačajnije djelo je Loghat-naameh-ye Dehkhoda („Dehkhodin rječnik“), najveći perzijski rječnik ikada objavljen koji im 15 svezaka kojeg je pisao 45 godina. Nakon njegove smrti, po njegovom zahtjevu završio ga je Dr. Mohammad Moin.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]