Idi na sadržaj

Alice i Ellen Kessler

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alice i Ellen Kessler (2005)
TV Sorrisi e Canzoni (1965)
The Danny Kaye Show (1966)

Alice i Ellen Kessler (rođene 20. augusta 1936. u Nerchau, Saksonija, Njemačka)[1] popularne su blizankinje u Evropi, posebno u Njemačkoj i Italiji, koje se bave pevanjem, plesom i glumom. Obično se nazivaju blizankinje Kessler (Die Kessler-Zwillinge u Njemačkoj i Le Gemelle Kessler u Italiji).[2]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Njihovi roditelji, Paul i Elsa, upisali su ih na časove baleta sa šest godina. Kada su imale 18 godina, njihovi roditelji su koristili vizu za posetioce da bi pobegli u Zapadnu Njemačku. Nastupali su na festivalu Lido u Parizu između 1955. i 1960. godine i predstavljale su Zapadnu Njemačku na takmičenju za pjesmu Eurovizije 1959., završivši na 8. mjestu sa pesmom "Heute Abend wollen wir tanzen geh'n" (Večeras želimo da idemo na ples). Na Pesmi Evrovizije su zauzele 8. mesto od 11 pesama sa 5 osvojenih bodova.

U SAD-u nisu bile toliko popularne, ali su se pojavile u filmu "Sodom and Gomorrah" 1963.[3] kao plesačice i pojavile su se na naslovnici časopisa Life u toj godini.

U Italiju se sele 1960., a u Njemačku su se vratile 1986. godine i trenutno žive u Grünwaldu. Dobili su dve nagrade od njemačke i italijanske vlade za promovisanje njemačko-italijanske saradnje kroz svoj rad u šou biznisu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]