Alija Džogović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Alija Džogović je pisac rođen 1929. godine u Laholu, kod Bijelog Polja. Objavio je pet samostalnih knjiga poezije, knjigu lirskih narodnih pjesama, šest knjiga iz oblasti onomastike, više od pedeset većih naučnih radova iz resursa usmenog narodnog stvaralaštva, esejistike, dijalektologije, onomastike i leksikologije u zbornicima sa naučnih skupova, u časopisima za književnost i jezik, kao i drugim književno-naučnim publikacijama.

Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu književnost i jugoslovenske jezike. Diplomirao je 1955. godine. Bio je saradnik na projektima onomastike Metohije Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU). Učestvovao je na mnogim jugoslavenskim i međunarodnim kongresima folkorista, onomastičara, leksikologa, dijalektologa, antropologa i etnologa, turkologa kao i na kongresima pisaca. Poezija i naučni radovi prevoðeni su mu na albanski, turski i engleski jezik. Zastupljen je u više antologija kosovskog i sandžackog pjesništva. Član je mnogih asocijacija pisaca i naučnih radnika.

Bijeli behar[uredi | uredi izvor]

Najnovija izašla knjiga je Bijel behar, antologija pjesama bošnjackih pisaca Kosova i Sandžaka. Knjiga, po svom sadržaju i namjeni, predstavlja jedno od baznih djela neophodnih bošnjačkom nacionalnom korpusu, istovremeno obogativši, ionako, prazan izdavacki bošnjacki prostor, ali i upotpunila prazninu na kulturno-prosvjetnoj sceni bošnjackog govornog podrucja na Kosovu, i šire, između ostalog i kao udžbenik u školama na bosanskom jeziku.