Alma Granov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Alma Granov
Rođenje (1968-01-22) 22. januar 1968.
Sarajevo, SFRJ
Smrt 29. mart 2013(2013-03-29) (45 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Nacionalnost Bošnjak
Zanimanje lingvist

Alma (Emin) Granov (19682013), lingvistkinja.

Završila je studij na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnosti naroda i narodnosti Jugoslavije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1993.Na istom fakultezu odbranila je magistarski rad iz računarske lingvistike (2003), te doktorsku disertaciju iz oblasti kompjuterske semiotike podnazivom: Semiotički pristup znakovima u korisnički orijentiranim interfaceima (2008). Na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik kao docent predavala je predmete: Opća lingvistika, Uvod u lingvistiku, Lingvistički pravci i metodi, Kompjuterska lingvistika, Obradu prirodnog jezika u IT sistemima i Semiotika.

Napisala je više radova iz oblasti opće lingvistike, neurolingvistike, fuzzy lingvistike, kompjutorske lingvistike, kompjuterske semiotike, korisničkog interfejsa kao semiotičkog sistema, fuzzy tehnologije u obradi prirodnog jezika, neuronske mreže u obradi prirodnog jezika, interakcija ljudi i kompjutera HCI, vještačke inteligencije.

Alma Granov bila je osnivač je i predsjednik Društva za jezičke tehnologije (DUJIT), član udruženja “Academia Analitica” i dopisni član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost. Bila je saradnik Microsofta na više međunarodnih projekata i voditelj više LIP projekata (Microsoft: Microsoft Vista, Office 7, Windows 7, Firefox 3.6).

Alma Granov imala je veliku zaslugu u projektu uvrštavanja bosanskog jezika na Google Translate. Ona je bila prva lingvistica koja se u BiH počela baviti jezičkim tehnologijama u okviru IT tehnologija spajajući lingvistiku i informatiku za korist društva.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Spomenica 60. godišnjice Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1950–2010), Filozofski fakultet, Sarajevo 2010, 59.