Almir Imširević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Almir Imširević
Rođenje (1971-03-10) 10. mart 1971 (48 god)
Bihać, SFRJ

Almir Imširević, rođen 10. marta 1971. u Bihaću, je bosanskohercegovački dramski pisac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirao na Odsjeku za dramaturgiju. Godine 1999. na Internacionalnom festivalu MESS, inscenacija teksta "Kad bi ovo bila predstava..." (režija Aleš Kurt) nagrađena je "Zlatnom maskom" Oslobođenja. Drama je uvrštena u Antologiju BH drame XX vijeka. Svojim radovima Imširević se predstavio publici u Splitu, Ferney-Voltaireu, Lozani, Bonnu, Ljubljani i Beogradu. Autor je drama: "Kad bi ovo bila predstava...", "Balkanski đavo Sram", "Playback Sevdalinka", "Circus inferno", "Po istinitoj priči","Mousefuckers" i "Kad bi ovo bio film...". Drama "Balkanski đavo Sram", godine 2007., uvrštena je u francusku antologiju evropske drame "De Pinter a Muller" (Michel Corvin). Godine 2011. objavio je i prvu knjigu priča - "STRANA 212" (Izdavač OMNIBUS).

Trenutno radi kao vanredni profesor na ASU i šef je Odsjeka za dramaturgiju. Od 2012. godine na čelu je novosnovanog ITI centra u Bosni i Hercegovoni.

NAGRADE

  • "Zlatna maska" za predstavu "Kad bi ovo bila predstava...", MESS 1999
  • Nagrada udruženja filmskih radnika za scenario za kratki film "Nestajanje"
  • "Igra plakanja", "Zlatno pero", Brčko 2007.te najbolji dramski tekst na Susretima pozorišta u Jajcu 2008.
  • "Mousefuckers", najbolji dramski tekst na Festivalu BH drame, Zenica 2009.
  • "Kad bi ovo bio film", najbolji dramski tekst na Festivalu BH drame, Zenica 2012. i "Zlatno pero" za najbolju dramu na Susretima pozorišta u Brčkom 2o12.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]