Alois Hitler

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alois Hitler

Alois Hitler, rođen Alois Schicklgruber (7. juni 1837 - 3. januar 1903) je bio otac Adolfa Hitlera.

Rođen je u naselju sjeverno od Beča, Waldviertelu, od majke Marie Anne Schicklgruber. Identitet njegovog oca je nepoznat. Bio je jedan od najboljih učenika u školi, koju je pohađao u Beču. 1855. godine je prišao austrijskom ministarstvu za finansije. 1876. godine je promjenio prezime od Schicklgruber u Hitler. Oženio je Klaru Pölzl, koju je javno varao. S njom je bio u srodstvu, ali se ne zna tačno kojem, jer se ne zna identitet njegovog oca (ili nećakinja ili druga rodica). Zbog svog službovanja često se selio po cijeloj Austriji, vodeći svoju familiju sa sobom. Od sve djece, Adolf mu je bio najmrži, kojeg je smatrao neinteligentnim i nesposobnim.

Umro je 1903. godine, u svojoj 65. godini života, u jednoj lokalnoj kafani, gdje se jednostavno srušio. Nikad se nije saznalo koja bolest je bila uzrok njegove smrti.