Alternativna televizija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
ATV - Alternativna televizija
Početak emitiranja1996.
Vrsta emitiranjaTelevizija
SloganAlternativna televizija
DržavaBosna i Hercegovina
PokrivenostBosna i Hercegovina, kablovski operatori
SjedišteBanja Luka
Veb-sajtatvbl.com

Alternativna televizija (ATV) jest privatna komercijalna televizija u Bosni i Hercegovini. Sjedište televizije se nalazi u Banjoj Luci.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sjedište Alternativne televizije u Banjoj Luci

Alternativna televizija osnovana je u septembru 1996. kao dopisnička jedinica prve međuentitetske TV-mreže zajedno sa OBN Televizijom iz Sarajeva.

Alternativnu televiziju i Televiziju OBN osnovao je Visoki predstavnik Evropske unije s ciljem stvaranja neutralnih i nezavisnih televizija u Bosni i Hercegovini. Program ATV-a emitirao se dva sata dnevno na području Banje Luke i okolnih mjesta.

Godine 1997, Alternativna televizija dobija neophodne licence i dozvole za emitiranje TV-signala (s dosadašnjeg lokalnog nivoa) za područije Republike Srpske. Televizija prelazi u privatno vlasništvo, raste ukupna dnevna produkcija, poboljšavaju se profesionalni standardi u tehničkom i uređivačkom smislu.

Godine 2001. Alternativna televizija postala je druga po gledanosti TV-stanica u Republici Srpskoj i četvrta u Bosni i Hercegovini.

U augustu 2001. ATV kao druga najveća komercijalna TV-stanica u Bosni i Hercegovini s Hayat TV-om osniva Mrežu plus, prvu komercijalnu TV-mrežu u toj zemlji.

Od maja 2006. godine ATV program emitira iz vlastitih prostorija. ATV posjeduje produkcijski studio površine 180 m2, visine 7 m.[1] Alternativna televizija svojim TV-signalom pokriva 90% teritorije Republike Srpske.

Program[uredi | uredi izvor]

Program se emitira preko vlastitih TV-predajnika, putem sistema kablovskih operatora u Bosni i Hercegovini i regiji, na satelitu te podsredstvom IPTV platforme BosnaTV.

Programsku šemu Alternativne televizije čini 30% vlastite produkcije, a značajan dio nje su vijesti i informativni programi.

Program Plus zajednički je program kojeg partnerski emitiraju Hayat TV i Alternativna televizija na nivou Bosne i Hercegovine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "O nama". atvbl.com. Pristupljeno 15. 3. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]