Amer Čanković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Amer Čanković, poznatiji kao Stihomir Klepić je član Sarajevske hip hop grupe helem nejse koja je nastala 2014. godine. Pored Amera grupu čine , Admir Čular (Čika Gagara) i Tihomir Radić (Toshi Domaćin). Na YouTube platformi bilježe milionske preglede. Najveću popularnost stiču nakon objave singlova: Kabadahija (duet sa Marko Louisom), Pionirska (duet sa Dubiozom Kolektiv) i Bosnia.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grupa je nastala 2014. godine u Sarajevu. Kombinuju hip-hop, rap, electro i reggae, a tekstovi pjesama kroz satiru tretiraju političko-socijalnu problematiku svakodnevnice. Iza sebe imaju snimljena 3 studijska albuma; Go u gostima, Pola čovjek, pola jedan i Gluten tag. Albume su izdale diskografske kuće Sarajevo Disk i Croatia Records. Albumi su snimani u Helem nejse studiju, a produkcijsku su preuzeli muzičari i kantautori sa kojima su u toku svog dugogodišnjeg rada uspješno sarađivali, a neki od njih su bili; Marko Louis, Edo Maajka, Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv, Mak Kulenović, Mario Ševarac, Dino Šukalo, Edvin Hadžić, Mirza Sijerčić, Vladimir Jovanović.

Aktivizam i radijske emisije[uredi | uredi izvor]

Pored muzičkog opusa, iza muzike grupe Helem nejse također su radijske emisije, aktivizam, pisanje. Nakon pet godina provedenih na talasima Radija Otvorena Mreža, Helem nejse se preselio u svoj vlastiti studio u kojem realizuju emisiju u potpuno novom konceptu i video formatu. Jedan od najpopularnijih segmenata emisije je crtana serija "Bruca Braca Bruda Brada" koja na jedinstven i humorističan način tematizira sve interesantne društvene pojave i fenomene iz perspektive četiri "mahalska underdoga", a mjesto radnje je naselje u Sarajevu Švrakino selo.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi

  • Go u gostima (2017)
  • Pola čovjek, pola jedan (2019)
  • Gluten Tag (2020)